lördag 23 juni 2012

Hundraåringen - Jonas Jonasson Del 3

Klockaregård


Kapitel 13 – 16.


I Teheran häktas Allan av de iranska säkerhetspoliserna och möter en anglikansk pastor, Kevin Ferguson, som blev häktad eftersom han försökte omvända människor till den anglikanska kyrkan på ett klumpigt sätt: han försökte sig på en religiös överenskommelse med kommunisterna…

Den iranska polischefen, som är ansvarig för både Allan och pastor Ferguson, hade fått ovett av britterna, och fick därför inte skydda Winston Churchill (som är på väg till Iran) och vill nu hämmas.

Den svenska ambassaden i Teheran

Allan får i uppdrag att ta livet av Winston Churchill. I stället spränger han  säkerhetspolisens huvudkontor och ger sig av till svenska ambassaden. Genom sin kontakt med President Truman får Allan snart ett pass med diplomatstatus och transport till Sverige.

Bromma flygplats 1947
Sen på hösten 1947 landar Allan på Bromma flygplats.
Efter elva år är han tillbaka i Sverige.

Allan möter den svenska statsministern Erlander som erbjuder Allan att träffa Doktor Eklund från AB  Atomenergi. Svenska försvaret vill också ha en egen atombomb och kanske behöver de Allans kunskaper. Dock, doktor Eklund är missnöjd med att statsministern har lagt sig i hans rekryteringsverksamhet och Allan får inget jobb på AB Atomenergi. I stället hamnar han i Sovjetunionen för att arbeta i atombombindustrien under Stalins regim.
Efter ett bråk med Stalin förvisas Allan till ett förbättringsläger i Vladivostok.
SonjaI nuet  läser vi att gänget (Allan, Julius, Gunila och Benny) har fått husrum av Bennies bror, som heter Bosse. Chefen lever fortfarande. Han vaknar och hotar gänget i köket. Men han och Bosse känner igen varandra; de var vänner i det förflutna och sen blir stämningen på topp igen i Bosses kök på Klockaregård…

Vill du veta mer om Allan? Läs föregående del 1 och 2 också!
Är du nyfiken? Nästa vecka kommer den fjärde delen och läser vi hur det går i Ryssland.

1 kommentar:

 1. Hej Fop,
  Vad roligt att du började blogga på svenska!
  Jag läste boken också och jag njuter din sammanfattning.
  Jag ser ut till ditt nästa inlägg.
  Hälsningar, Ria.

  SvaraRadera