lördag 16 juni 2012

Hundraåringen - Jonas Jonasson Del 1

Del 1: Kapitel 1 – 7.

Måndag den andra maj 2005 kliver Allan Karlsson ut ur sitt rum genom fönstret. Han fyller hundra år men har ingen lust att fira sin födelsedag med personal från äldreboendet och någon från kommunalrådet och några journalister och fotografer.  Bara klädd i brun kavaj, bruna byxor och på fötterna ett par bruna innetofflor går han till Malmköpings resecenter. Där köper han en bussbiljett till Byringe och tar med sig i bussen en resväska, som en yngling ber honom att hålla ett öga på.


I Byringe station lämnar hundraåringen bussen och går till ett nerlagt stationshus där han möter en småtjuv, Julius Jonsson. De blir snabbt vänner, men när ynglingen (“Bulten”) kommer till stationshuset för att hämta tillbaka resväskan blir ynglingen inlåst i frysrummet där han fryser ihjäl. Allan och Julius öppnar resväskan som innehåller mycket pengar. Var kommer pengarna från?
Åckers Tyckebruk


Allan och Julius åker dressin till Åckers Tyckebruk; de lämnar liket i en container och reser med Benny (en gatukökägare) och hans Mercedes söderut. Under tiden söker många personer den gamla mannen.


en dynamitfabrik

I boken läser vi också delar av Allans förfluttna/egen historia: när han föddes; de första åren av hans barndom och arbetet på dynamitfabriken. Hans far hade lämnat Sverige för att strida  mot den ryska tsaren. Allan blir specialist på sprängstoff, blir inlåst i fyra år, kommer sedan tillbaka till sitt gamla hus, börjar jobba som tändtekniker tillsammans med en spanjor, åker till Spanien för att strida sida vid sida med socialisterna mot Franco, byter  armé  och slutar strida till slut. Han åker till Lissabon och  tar en båt som visar sig segla till New York.


6 kommentarer:

 1. Hej Fop,

  Det var roligt. Hoppas det är någon som svarar! Roligast vore det om du kan kontakta svenskar, som har läst boken. Jag återkommer!

  Adrie Meijer

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 3. Hej Fop. Du skrev:
  Pengarna visar sig att komma från en brottslig organisation

  Men vet de det redan nu, för "ynglingen" ligger medvedslös i kylrummet och för så vitt jag kommer ihåg har de inte talat med honom om pengarna än? Eller har jag fel?

  Vidare skrev du:

  Allan blir en specialist i sprängstoff

  Det är alltid knepigt med artikel ja eller nej och det gäller också för prepositioner. Jag skulle formulera så här:

  Allan blir specialist på sprängstoff

  Det sistnämnda ordet kan förresten också användas i överförd betydelse vilket är i det här sammanhanget desto mer intressant, därför Allan - i en aktiv roll - har varit med om många betydelsefulla händelser runtom i världen under de senaste 80 åren.
  Du Fop, ordet "sprängstoff" valde du med avsikt, eller hur? För kan Allan betraktas som intrigant eller...?

  Adrie Meijer

  SvaraRadera
 4. Hej Adrie,
  Tack för svaret!

  Re: pengarna visar sig att komma från en brottslig organisation.
  Ja, där har du rätt i, eftersom man vet ännu inte var pengarna kom ifrån. De har faktiskt aldrig talat om det, tror jag.

  Re: sprängstoff
  För att vara ärlig visste jag inte att sprängstoff också användas i överförd betydelse, t.ex. politisk sprängstoff. Men ja, i det här sammanhanget är ordet sprängstoff mer tillämplig än ordet sprängämmne...

  Re: specialist på sprängstoff; ahh...prepositioner....tack, jag ska förändra meningen.

  Tack tack,
  Fop

  SvaraRadera