lördag 30 juni 2012

Hundraåringen - Jonas Jonasson Del 4Kapitel 17 – 23.

Kommissarie Aronsson och åklagare Ranelid som försökar lösa Allans försvinnande och morden på Bulten, Hinken och Chefen är hittills inte framgångsrika.
Vladivostok
I Vladivostoks fängelse träffar Allan en annan man: Herbert Einstein. Han är bror till Albert Einstein, kidnappades av den ryska underrättelsetjänsten och inte är särskilt klok. Den första mars 1953 anländer ett militärt tåg i Vladivostok. Allan lyckas att tända eld i tåget som exploderar mycket kraftigt. Han och hans kamrat Herbert flyr till Nord Korea, förklädda som marskalk Meretskov och hans adjutant, för att träffa  Kim Il Sung, Nord Koreas ledare. De blir upptäckta och ska dödas.


Dock i Kim Il Sungs rum befinner sig också hans vän, Mao Tse Tung. I det förflutna hade Allan räddat Mao’s hustru och Mao blir så tacksam att de kan lämna Nord Korea till Bali med en massa dollar.


I Bali träffar Herbert en servitris, Amanda. Eftersom de har mycket pengar blir hon vald till Guvernör. Allan gör ingenting: han har semester i femton år. När Suharto kommer vid makten erbjuds Amanda  att bli Indonesiens ambassadör i Frankrike.  Året 1968 flyttar de till Paris.

Paris 1968


Allan och Amanda erbjuds av den franska presidenten de Gaulle på lunchen tillsammans med den amerikanska presidenten Johnson. Vid det tillfället avslöjar Allan att en hög fransk tjänsteman är spion. President Johnson, som börjar tvivla på den förbannade Karlsson som verkar byta sida hela tiden, föreslår att Allan blir en amerikansk agent.


I nuet läser vi att kommissarie Aronsson har hittat gänget på Klockaregård. När han vill att Allan Karlsson ska berätta allt han vet ringer åklagaren Ranelid: de har hittat Bulten i Djibouti och Hinken i Riga, Lettland. Det betyder att alla medlemmar I gånget inte längre misstänks för de två morden.

Vill du veta mer om Allan? Läs föregående del 1, 2 och 3 också!
Är du nyfiken? Nästa vecka kommer den femte och sista delen och läser vi hur det går i Klockaregård.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar