fredag 20 juli 2012

Borta Bäst - Sara Kadefors Del 2

Kapitel  4-12     

”Det kanske inte är riktigt rätt plats att ligga och sova på”.
Det är en av Ikeas  medarbetare som upptäcker Sylvia, som sover djupt i Ikeas säng.

”Du är här mer eller mindre varje dag!”
”Jag kommer att kalla på vakterna nästa gång”


Sylvias bil har inte bara vackra former, en instrumentbräda i valnöt, smakfullt grå klädsel och designad växelspak, den är också hennes vän. Sylvia lämnar parkeringsplatsen och reser några mil bort för att tanka. När hon har fyllt tanken kör hon lugnt och fint därifrån utan att betala. Sedan ger hon skjuts till en okänd kvinna . Den här kvinnan är inte som Sylvia: ”i mitt liv blir man inte utkastad från en bil på en landsväg i ett glesbebyggt område, det är sådant som händer folk som lever utanför samhället, utanför systemet, sådana som super och knarkar eller ägnar sig åt annat tvivelaktigt beteende”.


Kvinnan, som heter Lisbet, hjälper Sylvia som har mycket ont in ryggen. Lisbet inbjuder Sylvia hem. Hon bor i ett trist förorts område. Men Sylvia år tacksam att få ligga i en soffa i hennes lägenhet. Hon förstör inte vad händer i lägenheten: människor kommer i och ut hela tiden. Hon misstänker att Lisbet är prostituerade. Förskräckt lämnar hon  lägenheten och försvinner ut i friheten.


trist förorts områdeStackars Sylvia! Hon har otur: motorn från sin bil har gått sönder. ”Jävla skit. Jävla helvetes skit!”  ”Jag måste inse faktum. Min bil var mitt livs enda trygghet. Nu är den trasig och jag har ingen aning om vad jag ska ta mig till.”


Nu har Sylvia ingenstans att bo, inte ens en bil, så den enda möjligheten är att återvända till Lisbet. Hon ljuger för Lisbet att hon är projektledare, att hennes man har pengar och att hon ska betala för hennes gästfrihet. Lisbet, på sin tur, ljuger för en man, som vill också bo i samma lägenhet, att Sylvia är hennes syster. En bräcklig vänskap mellan kvinnorna byggs upp.


Sylvia trivs också på ett bibliotek där hon bläddrar i en damtidning med glatt papper. ”Har finns så mycket vackert att titta på, vackra kvinnor och kläder, rum och trädgårdar. Jag slås av att jag lätt skulle kunna smälta in i tidningen, särskilt nu när jag har större möjlighet än tidigare att vårda mitt yttre.”


Nästa vecka ska vi veta mer om Lisbet. Är hon verkligen en hora? Och möter vi en annan kvinna, Astrid, som arbetar i biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar