lördag 22 september 2012

Camilla Läckberg Del 5 Änglamakerskan 1908-1920“Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans”

Valös vandrarhem har inspirerad Läckberg när hon skrev Änglamakerskan  


Fem personer försvinner från Valö utanför Fjällbacka efter en påsklunch 1974.
Bara ettåriga Ebba stannar kvar.
Familjen Elvander blir aldrig hittad. Men vad har fem elever, som var på utflykt på havet den här dagen med den dodliga händelsen att göra? Och var kommer blodet ifrån som hittades på golvet i den gamla internaten trettio år senare? Kan det förflutna ger oss mer insikt i händelseförloppet? Låt oss titta tillbacka i historian som börjar i Fjällbacka 1908…Fjällbacka 1908
Fjällbacka 1908
Åttaåriga Dagmar Svensson är barn till Albert och Helga Svensson. Föräldrarna tar hand om ‘horungar’, men Dagmar är deras riktiga barn. I en dag kommer två polismän för att hämta föräldrarna. Enligt polismän är de misstänkta för barnamord.


Fjällbacka 1912
Dagmars föräldrar har blivit avrättade: deras huvud blir avhuggna. Åtta skelett från spädbarn hade polisen hittat när de grävde upp jordgolvet i källaren. Nu bor Dagmar hos en “trollpackan”. Det var ingen annan som har velat ta emot henne och Dagmars mor nu kallas för “Änglamakerskan från Fjällbacka”.


Fjällbacka 1915
Dagmar har fått en tjänst som piga på en gård i Hamburgsund. Där blir hon missbrukad av fosterfadern. När Dagmar försöker stjäla smycken från fostermor blir hon upptäckt. Endast efter en sista “liten extra belöning” åt fosterfadern ger hon sig av därifrån.


Fjällbacka 1919
På ön utanför Fjällbacka är det fest hos familjen Sjölin. Dagmar är på ön för att servera gästerna. Doktorinnan frågar om Dagmar skulle vilja hämta några flaskor vin i källaren. När hon krockar med en gäst visar det sig vara en tysk krigshjälte, en flygare från första världskrig. Enligt Dagmar var han ‘den stiligaste man hon någonsin sett.”

Hermann Göring

“Ich heisse Hermann”säger den tyska mannen. Sedan försöker han att komma närmare till den vackra flickan och i sluttet av festen drar de sig tillbaka i hans rum.
Nästa morgon vaknar Dagmar och sedan upptäcker hon att Hermann har försvunnit...


Nästa vecka läser vi vad Dagmar gör när hon upptäcker att "sin" Hermann Göring har försvunnit. Och vem är den andra svenska kvinnan som kallas för fru Göring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar