fredag 19 oktober 2012

Håkan Nesser Del 1 Himmel över London kap.1-7Kapitel 1 Leonard
Leonard Vermin anländer i London tillsammans med sambo Maud. Det visar sig att han har cancer och ska dö innan några veckor.

"Men det är inte mötet med Maud som är det centrala in min historia. September 1968, det var då jag träffade Carla, och när jag nu står inför det definitiva bokslutet vet jag att detta är den allt annat överskuggande händelsen under min vandring i jämmerdalen".

Kapitel 2 Leonard, den gula anteckningsboken (1)
Trafalgar Square, 5 september 1968. Leonard tänker om gamla vänner: tillsammans med tre likasinnade, Christopher, Mary och Fjodor hade han startat en underground tidning, The Spiff.

På Trafalgar Square möter han en okänd kvinna."I am Carla". "Will you help me?". Hon sticker ner handen i handsväskan och tar upp ett litet kuvert. Sedan är hon borta. I kuverten finns en biljett: det gäller en konsert i St Martin in the Fields. Leonard går på konserten och en okänd man lämnar en portfölj till Leonard.

"Jag anade att jag var en bricka i ett spel jag inte kunde göra mig en föreställning om".

 
Kapitel 3
Leonard Vermin går till Londons äldsta spa och möter en gammal vän: Fjodor, som han inte hade sett sedan Christophers begravning. Fjodor är Leonard skyldig tvåtusen pund, en gammal lån eftersom han behövde pengar efter sin skilsmässan från Mary.


Kapitel 4
Maud var Leonards terapeut under tiden. Fastän de blev aldrig förtjusta i varandra -Leonard är också mycket äldre- ska de leva tillsammans för många år. Maud skiljer sig från sin hustru.


Kapitel 5 Milos
Milos Skrupka bor i New York och arbetar på en bilverkstad som bokhållare. Hans döende mor har något viktig att säga till Milos, men han hinner inte fram i sjukhuset. Hon dör och tar en hemlighet med i sin grav.


Kapitel 6
23 juli 2010 fick Milos ett brev:

"Bäste mr Milos Skrupka, vänligen gör mig det stora nöjet att vara min gäst på min födelsedag den 25 september innevarande år. Ni är inbokad för fyra nätter på Hotel The Rembrandt, London. Vidare instruktioner väntar er vid ankomsten.
Med utmärkt högaktning
Leonard V., en vän och välgörare."

 
Milos har haft en vännina i New York, Leya, som sedan 10 år bor i London. De har aldrig setts igen, men nu tänker Milos ofta om henne eftersom han ska resa till Storbritannien.


Kapitel 7 Irina
Irina Miller är barn till Maud. Hon leder av tvångsyndrom: allt måste vara ren och i ordning.
Hennes tvillingbror, Gregorius, har varit heltokig sedan han kom in i puberteten. Med tanke på att hennes mor, Maud, var terapeut, och hennes biologiske far psykiatriker hade det kunde ha varit värre. Leonard Vermin har kommit i deras liv när de var elva år gamla. Nu ska deras styvfar inom kort fylla sjuttio år, i London. Irina tycker inte om  att resa. Men Leonard har sin födelsedag, är döende och stenrik.


Håkan Nesser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar