fredag 26 oktober 2012

Håkan Nesser Del 1 Himmel över London kap.8-15  

Himmel över London


Kapitel 8
"Fan också, Irina, det gäller ju miljoner". Det är broder Gregorius som försöker övertyga Irina att de måste resa till London för Leonards födelsedag. De kommer överens att köra bil från sitt hemland (Tyskland eller Holland?) till Storbritannien.


Kapitel 9 Maud.
"Man har mycket att ta itu med när man står inför slutet, men det kommer du själv att märka en dag". Det hade den sjuka Leonard en gång sagt till Maud.


Kapitel 10
Eftersom Maud blev våldtagen när hon var sexton år bestämde hon sig för att bli terapeut.

Efter gymnasiet började hon läsa psykologi på universitetet. När hon var 23 år inledde hon ett förhållande med den unge psykiatriprofessorn Ralph deLuca. Hon blev gravid och fick tvillingar: Gregorius och Irina. Äktenskapet med Ralph var en katastrof: efter mindre än ett år var det slut. Maud behöll barnen och lägenheten. Efter 10 år dök Leonard Vermin upp på hennes mottagning.


Kapitel 11 Leonard, den gula anteckningsboken (2)
Prince Edward - London
Leonard får ett vykort med ett enkelt meddelande:
Puben Prince Edward, Dawson Place
14 sep 8 pm, C.
Det kan inte dölja sig någonting annat än Carla bakom signaturen "C".
Leonard går till puben och möter en okänd man som ger honom ett telefonnummer. Han slår upp numret och talar med den här kvinnan som heter Carla. Sedan möter de i hennes hus.

 
Kapitel 12
 I det nuet läser vi att den sjuke Leonard Vermin tillbringar morgonen med de gamla anteckningarna från den gula anteckningsboken i sitt hotell medan Maud tar en besök hos British Museum.

 
Kapitel 13 Milos
 Milos flyger från New York till London och vistas i The Rembrandt Hotel. Han slår sitt gamla väninnas telefonnummer, Leya. De har inte haft kontakt sedan många år, men de möter samma dag. Leya förstår inte varför Milos har kommit till London eftersom han inte vet vem sin " välgörare" är. Hon är tveksam.


Kapitel 14
Hotel The Rembrandt - London
Milos nya flickvän, den sydkoreanska Leya som han träffar igen i London efter 10 år,tror att det finns ett sammanband mellan brevet Milos fick och hemligheten Milos mor inte kunde tala om, eftersom hon dog förtidigt. Milos vet inte: "Varför skulle de göra det? När jag fick brevet hade min mor varit död i mer än ett halvår".

Milos läser i en tidning att någon som kallas "The Watch Killer" har slagit till igen. Han är en 45-årig knivmördare som roar sig med att sätta trasiga armbandsur på de människor han tar livet av.
 
 
Kapitel 15 Irina & Gregorius
Syskonerna Gregorius och Irina kör hela vägen till London och stannar, liksom Milos, också på Hotel The Rembrandt.


Nu har vi träffat alla huvudpersoner: Leonard, sambo Maud, syskoner Irina och Gregorius och den här Milos från New York.
Nästa vecka mer om den "gula anteckningsboken": hur går det med Leonard och Carla? Och en ny person dyker upp: Lars Gustav Selén. Vem är han?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar