fredag 2 november 2012

Håkan Nesser Del 1 Himmel över London kap.16-23 

"kärlek vid första ögonkastet är stort, men kärlek vid sista är större".


Himmel över London
 
Kapitel 16
Irina går i staden. På vägen tillbaka till The Rembrandt Hotel hittar hon en plånbok. Plånboken innehåller 65 pund i sedlar, tre betalkort varav ett med Master Card anslutning och ett id-kort. Id-kortet är svenskt. Ägaren heter Lars Gustav Selén, föddes den 21 februari 1948 på en plats som började på K-. (Irina Miller hade aldrig satt sin fot i Sverige och kunde inte uttala sig namnet eller födelseorten.) Vidare hittar hon en dubbelvikt papperslapp med ett telefonnummer.


Hon slår numret och Lars Gustav Selén föreslår att Irina kom till sitt hotell för att ger tillbaka plånboken. "Nåja" tänker hon, "jag har ingen lust att göra så här, men trots allt ska jag bekosta en taxi själv och åcka till hotellet där den svensk bor".

Just när hon har tänkt denna vackra tanke ringer hennes mor, Maud. "Kära Irina, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag tror vi håller på att tappa kontrollen".
 

Kapitel 17
Gregorius sitter på en pub
Gregorius Miller sitter på en pub och konstaterar att han har många problem och skulle vilja byta identitet. Han hade tänkt att namnet Paul F. Kerran skulle bli perfekt. Sedan läser Gregorius också om ”The Watch Killer” i tidningen. När Gregorius återvänder till hotellet kolliderar han med en kvinna och saker och ting tar en ny vändning...
 


Kapitel 18 Leonard, den gula anteckningsboken (3)
Carla vill veta var Leonard har gömt portföljen. Leonard förstår att allt handlar om den "tjeckiska Våren" och att det finns tjeckiska människor i utrikes som vill hjälpa till den regeringen att försvara sig mot det rysske armeet. Han vill gärna hjälpa till men bara eftersom han är förälskad i den här kvinnan Carla.

Han blir en sorts springpojke för att byta ärende genom olika människor. I en antikvariat hittar Leonard en koderad meddelande. Han får ärendet att gå till Speakers Corner för att byta portföljen mot ett kuvert.


Kapitel 19 Leonard
Leonard märker att slutet nalkas. Han är svårt sjuk och ska dö innan några dagar.

Han drömmer att han är 61 år gammal och att han är en viss Lars Gustav Selén, bofast i staden ”K” (Håkan Nesser föddes 1950 utanför Kumla, Närke, Sverige. Är Leonard Vermin / Lars Gustav Selén samma person som Håkan Nesser??). I ett dygn ska Leonard fyller sin födelsedag med alla andra människor som han har inbjudet.

 
Kapitel 20 Leonard, den gula anteckningsboken (4)
Leonard cyklar till Holland Park för att skugga män
I antikvariaten hittar Leonard ett paket som innehåller bilder av arton människor: tretton män plus fem kvinnor. Dessutom får Leonard ett meddelande att ha måste skugga två män i Holland Park. När Leonard cyklar till parken ser han att en av herrarna som visade sig också på en av de bilderna, blir mördad.

 
 
 
Kapitel 21 Leonard, den gula anteckningsboken (5)
I tidningarna läser Leonard att händelserna i Holland Park rör sig om tjeckiska spioner, men han förstår inte vem står åt vilken sida. Han förstår hursomhelst ingenting vad Carla sysslar med, han är bara förälskad. Senare älskar de för första gången.


Kapitel 22 Maud
Maud påstår att det handlade knappast om kärlek när det gäller relationer mellan hon och Leonard. Det krävde hon heller inte. "kärlek vid första ögonkastet är stort, men kärlek vid sista är större".

Hon har levt tillsammans med Leonard under tjugo år och nu nära sig slutet. Det är bara ett dygn kvar till kalaset och Maud informerar hur det står till med restaurangen. Hon upptäcker att Leonard har beställt bord för sex personer....hon förstår inte. Sällskapet består av fyra personer: Leonard, hon själv och hennes barn Gregorius och Irina. Vilka är de övriga två?

När Maud kommer tillbaka till hotellet är den sjuke Leonard mycket förvirrad. "Jag heter inte Leonard Vermin, jag är Lars Gustav Selén" påstår Leonard.


Kapitel 23
"vad är syftet med det här kalaset egentligen" frågar Irina till sin mor Maud, när de möter i en restaurang. "syftet?" frågar Maud. "Precis", säger Irina. Det är alla hans förbannade miljoner jag syftar på". I samma tid undrar Maud hur det är med sin son Gregorius. Irina vet bara att Gregorius har skulder, dricker för mycket och har dåligt kontakt med sin dotter. När Maud återvänder till hotellet hittar hon Leonard naken och förvirrad på balkongen.

Håkan Nesser i London

Nästa vecka läser vi mer om gränslandet mellan dröm och verklighet.
Det ska också handla om Gregorius som träffar en okänd kvinna och Irina som läser sitt eget liv i en bok och nästan svimmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar