fredag 16 november 2012

Håkan Nesser Del 2 Himmel över London kap.32-39


Kan vi inte lägga oss på sängen en stund? frågar Carla

Kapitel 32
Lars Gustav Selén bor i en liten by i Sverige. Hans ungdom präglas av sin far -som är en stor lögnare- ; Sven Martin - sin bror- och några vänner från skol.

(FA anmärkning: är personen Lars Gustav Selén samma person som sin upptäckare, Håkan Nesser? Alltså har den här berättelsen autobiografisk betydelse?)
 


Kapitel 33, Leonard, den gula anteckningsboken (8)
Bokhandel i Charing Cross Road
Leonard har inte sett Carla på nästan två månader och när han ska träffa henne dyker hon inte upp. Är det över nu? Leonard är trött på allt. Trött på Swinging London, trött på tidningen Spiff han har arbetat för, trött på gamla vänner.

Han säger upp från tidningen, säljer också sin andel i denna tidning och investerar fyrahundra pund i en uppfinning som tre år senare värderas över tvåhundratusen pund. Leonard börjar arbeta som bokhandelsbiträde på Charing Cross Road.

 

Kapitel 34
Lars Gustav Seléns far dör, hans mor har redan lämnat familjen och en ogift äldre syster till fadern, faster Ragnhild, tar hand om pojkarna Selén.

Under de sista gymnasieåren är det en ung kvinna vid namn Rigmor -Carla- Carlgren som främst sysselsätter Gustavs tankar. "Den där kvällen...."

De skulle vara fyra stycken: vännerna Leo och Brigitta, tillsammans med Carla och honom själv. Men Leo och Brigitta är förhindrade, så Carla och Lars befinner sig ensamma med två flaskor rödvin i hennes rum. "Min pappa är spion". "Kan vi inte lägga oss på sängen en stund?" sa hon.


Kapitel 35 Leonard, den gula anteckningsboken (9)
Leonard Vermin träffas Carla av en slump i bokhandeln där han arbetar. Tvåhundra dagar gick förbi utan att han hade sett henne.”Jag kan inte träffa dig här och nu.” De kommer överens att träffa igen nästa morgon. Carla förklarar senare att hon reste tillbaka till Prag, Tjeckoslovakien, och att det var därför hon inte kom till deras möte i februari. Leonard säger att han har den stora bilden klar för sig, men att han ändå vet ingenting om hennes roll. ”Jag arbetar för det goda”, svarar Carla. ”Kan jag vara till någon hjälp? frågar Leonard. Ja, det kan Leonard faktiskt och nu får han som uppdrag att följa en av Carlas kontakter som hon misstror: Monroe, en homosexuel man och hemlig älskare till en amiral på det tjeckiska krigsministeriet, ska avslöjas.
 

Kapitel 36
Det kändes som om livet höll på att slå ut i blom den där försommaren 1968 för den nittonårige Lars Gustav Selén: han hade legat i Carla Carlgrens säng och kysst henne...Det hade förstås inte gått hela vägen -som det hette och som det uppenbarligen gjort för Leo Wemelin och Brigitta Lunner - men ändå!

Åtta skolkamrater, varav Lars var en av de fem männen och Carla Carlgren en av de tre unga kvinnorna, ska resa till London den 20 juli. Leo Wermelin och Brigitta Lunner ska också vara med. Två dagar före avresan träffas sex av resenärerna för att planera. Två saknar. När Lars Gustav Selén vaknar följande morgon är han sjuk...
 

Kapitel 37 Leonard, den gula anteckningsboken (10)
Leo ska följa en man, Monroe, som betraktas av Carla som spion eller förrädare. Något går fel och Leo slår "spionnen" ner på marken. Leo tror att allt går åt helvete, men det verkar vara tvärtom: Carla är helt nöjd och deras kärlek går in i en ny fas. Två goda år följar och de börjar tänka på sin framtid. Men det är först på sommaren 1971 när Leo för andra gången träffar "Wolf", mannen med den tatuerade skalbaggen, och det är därför Carla och Leo kommer att skilja snart igen...

(FA, anmärkning: det första mötet med Wolf ledde till att Leonard grips av polisen och att han och Carla inte såg varandra under en lång tid.)


Kapitel 38
Gänget som ska resa till London består av Leo Wermelin, Carla Carlgren och några andra vänner. Lars Gustav Selén är sjuk och ska inte avresa. Han tänker att han vil dö. Han är så väldigt ledsen att han umgås dagligen med tankar på att ta livet av sig. Han börjar skriva en sorts beska iakttagelser om livets meningslöshet. Svarta spyor heter noteringarna.

När vännerna kommer tillbaka till Sverige visar det sig att båda Carla och Leo stannar kvar i London. Lars Gustav Selén är otroligen svartsjuk…


Kapitel 39 Leonard, den gula anteckningsboken (11)
När Leonard Vermin skrev den gula anteckningsboken, i Berlin, hade han förmodligen inga tänker varför han valde gul. Svart skulle i alla fall ha passat bättre...


Så, nu har vi träffat Lars Gustav Selén som är förälskad i Carla. Han skulle resa med henne till London, men han blev sjuk och kan inte avresa. Istället resar hon med den här Leo! Till råga på allt stannar de i London...
Nästa vecka läser vi att Lars Gustav Selén börjar skriva för att lindra sin sorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar