fredag 23 november 2012

Håkan Nesser Del 2 Himmel över London kap.40-44


"Och det var någonstans i det här skedet av utvecklingen som han märkte att det började gå över styr."


Lars Gustav Selén antar att hon varje kväll går naken till sängs för att älska till gryningen

Kapitel 40
Det händer att Lars Gustav Selén tar vägen förbi huset där Carla Carlgren bott många år sedan. Han antar att hon fortfarande bor i London och att hon varje kväll går naken till sängs med den här Leo Wermelin för att älska till gryningen. Bredvit den gamla idén om att skriva en bok kom en annan tanke: om han inte lyckades göra något annat av sitt liv skulle han i varje fall se till att döda Leo Wermelin. Det var han värd! Det var Leo Wermelin som har förstört sitt liv. Det är han som måste bli hans offer…

överkörda av ett tunnelbanetåg
Dock, en torsdag i början av maj 1970 får Lars Gustav Selén beskedet att ett par ungdomar from staden K- dog i London. Bekräftelsen kom senare: “fy fan, har du hört? Leo och Carla är döda. De blev överkörda av ett tunnelbanetåg igår kväll, fy fan!”

Det var efter de här händelsen att Lars Gustav Selén skaffar sin första skrivmaskin, på vilken han börjar skriva alla sina anteckningar. Och han läste och skrev. Skrev och läste.
 

Kapitel 41 Leonard den gula anteckningsboken (12)
Leonard får ett nytt uppdrag: han ska träffa en okänd person i ett hus i Oxford. Dock, när han kommer fram träffar han mannen med sin tatuerade skalbagge, som kallas för ‘Wolf’. “Du har en förbindelse med en viss kvinna i London, eller hur?” “Det måste upphöra”.  “Du kommer inte att få några fler varningar”. Leonard är mycket besviken. Han har stor längtan efter Carla. Är allt över nu?
 

Kapitel 42
Lars Gustav Selén förtsätter att skriva. Sida efter sida, allt samlade i pärmar. Ingen läste det skrivna. En gång skickade han en novell för publicering som aldrig kom i tryck. Maj 1973 försöker han att ta livet av sig. Försöket misslyckas, men han får en terapeut Madelaine som kommer att spela en viss roll i hans inre liv. 

Sommaren 1974 genomför Lars Gustav Selén den första omfattande resan i sitt liv: han flyger till London och tillbringar fyra veckor i staden. Och det är under denna tid att han lägger grunden till den roman som skulle komma sysselsätta honom under många många år. Denna Londonroman ger honom en legitim ursäkt för att leva vidare. I året 2006 går an med pension.


Prag
Kapitel 43 Leonard den gula anteckningsboken (13)
" Allting gick fel i Oxford" säger Carla när hon och Leonard ser varandra efter en lång tid. "Vi kan inte förtsätta att träffas" betonar Carla. Hon ska resa tillbaka och hon föreslår att Leonard kommer till henne i Prag. Leonard börjar genast skriva till henne i Tjeckoslovakien. Han vill gifta sig och bilda familj. Men det kom inte ett enda svar under resten av året.
 Kapitel 44
Ju äldre Lars Gustav Selén blir, desto mer kommer han att fördjupa sig i sin stora Londonroman. Han arbetar länge med frågan på vilket viss han skulle skriva in sig själv i romanen. Till slut inser han att det inte är möjligt att fixera sig själv, skaparen, i en enda karaktär. Han behöver åtministone en annan person...

Problemet met Carla är av liknande art. Det kändes i alla händelser som om han uppfann henne. Eller också uppfanns hon av själva berättelsen... Berättaren styr läsaren, berättelsen styr berättaren. Och det var någonstans i det här skedet av utvecklingen som han märkte att det började gå över styr.

Han hittar den viktiga gula anteckningsboken, han nöjer sig med namnet "Steven G. Russel" även om det inte är den perfekta anagram, och med Richard, den här paranoiskt svartsjuke. Senare bokar han en resa till London. Det är dags att sätta fart i boken!

Nästa vecka läser vi - i den tredje delen - hur det går till med Gregorius som vandrar mitt i natten i London. Han vill återvända till The Rembrandt men han måste hålla ett öga på en hund. Hundar är inte tillåtna i hotellet... Också drömmer Leonard igen att han är Lars Gustav Selén. "Jag håller på att dö" säger Leonard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar