fredag 7 december 2012

Håkan Nesser Del 5 Himmel över London kap.53-60


"Sluta tjata, Maud. Låt mig dö utan ditt tjat."
Som du vill, Leonard, tänker Maud.
Som du vill.Leo åker till Prag för att träffa Carla

Kapitel 53 Leonard den gula anteckningsboken
 På dagen att Leonard ska resa till Prag ringer en man  på dörren. Mannen ber Leonard att ta med sig ett litet paket till Prag. Det är en slags deodoranttub. Fastän Leonard protesterar, tar han paketet med sig och när han kommer till Prag träffar han “Wolf” igen. Mannen med tatueringen. Leonard är knappt förvånad. “Det här är sista gången vi träffas” säger Wolf. “Nästa gång betyder det att vi möts som fiender!”. Leonard räcker över deodoranten och lämnar stället.


Kapitel 54
“En stor fara hotar dig” läser Irina i den förbannade boken som ger en vidomfattaende beskrivning av hennes liv och händelser. Hon är rädd. Om drygt sex timmar kommer bilen för att hämta henne för en middag med sex personer. Sex personer? Vilka var de två okända?

Leya förstår inte vad som har hänt; hon väntar i restaurangen på Milos, som inte kommer. Hon är besviken men också rädd. Har det hänt något med sin vän Milos?
 

Kapitel 55
Receptionen i The Rembrandt
“Han har stulit min hund!!” förklarar Paula McKinley, kvinnan som lämnade sin hund till Gregorius, och som nu står vid receptionen i The Rembrandt.
Det tar någon tid innan hotelpersonal upptäcker att herren Paul F. Kerran är den samma person som herr G. Miller. Överreceptionisten avgör att polisen ska komma.


Kapitel 56
"Vi blev utelåsta" säger Gregorius Miller till polisen. "Jag stal ingen hund."
När Irina kom in i lobbyn till The Rembrandt ser hon att sin bror bråkar med en kvinna. Två polismän i uniform och två receptionister står också i entrén. Gregorius förs ut till polisstationen. Irina stannar kvar i hotellet. När hon skyndar upp till sitt rum tänker hon att hon inte vill vara med längre.


Kapitel 57
Leyla är orolig. Hon förstår inte vad har hant med Milos. Hon får tillåtelse att titta i hans rum på The Rembrandt. Rummet är tomt. Sedan börjar hon leta efter sjukhus i en gammaldags telefonkatalog.
 

Kapitel 58
Leonard och Maud åker taxi till restaurangen
Båda Maud och Leonard håller på att göra sig i ordning för kalaset.
"har du ont?" frågar Maud.
"nej"
"trött?"
"sluta tjata. Låt mig dö utan ditt tjat."
Som du vill, Leonard, tänker Maud.
Som du vill.


Kapitel 59
Äntligen är det dags.
Leonard och Maud kör taxi till restaurangen.
Leonard har dokumenten från advokaten Fjodor Prendergast med sig.


Kapitel 60 Leonard, den gula anteckningsboken
I ett förortsområde i Prag kommer Carla springande från ett av de höga betonghusen.
Leonard tänker att han verkligen är beredd att följa den här kvinnan till världens ände.
Men redan då vet han att det är en vandring över tunn is. Leonard känner att det är strax över.
De är fyra veckor tillsammans och tre dagar innan Leonards visum ger ut säger han till Carla att han inte ska följa henne längre. Han ska åka in till stationen och han ska köpa en tågbiljett.

"Du vågar inte lita på mig" påstår Carla.
"När du åker, ta med dig dina saker. Färväl, Leon. "

Tjugo minuter senare sitter Leonard på spårvagnen.

Vad ska hända när Leonard och Maud, barnen Irina och Gregorius och advokaten Prendergast äntligen är i restaurangen för att fyra Leonards födelsedag? Och Milos, den sjätte personen, som blev attackerad av Richard? Ska han hinna komma i restaurangen? Nästa vecka vet du allt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar