fredag 21 december 2012

Håkan Nesser Del 6 Himmel över London kap.69-72Det tickar en bomb någonstans...

Richard har en vapen och ett skott brinner av...
Kapitel 69
Leya sitter vid ett fönsterbord på en pub snett emot Terracotta Restaurangen och funderar.
Hon mistänker att Richard, sin psykiskt sjuke före deta make, ska göra ett nytt försök att överfalla Milos....Det tickar en bomb någonstans...

Gode gud, tänker Leyla, när hon tittar ut genom fönstret och ser en ovanligt kraftig person komma förbi med raska, bestämda steg...
Det där ser inte ut som Richard?
Det kan väl inte vara honom?
Leyla kommer på fötter och skyndar hastigt ut ur lokalen.


Kapitel 70
fjärde rätten kommer på bordet
När den fjärde rätten kommer på bordet inser Irina Miller att hon har också börjat sin fjärde glas vin. Det smakar oerhört gott och hon lugnar sig ner en smula.

Milos vet fortfarande inte riktig varför han har råkat ut i den här restaurangen, men möjligen var det den här Leonard Vermin själv som ville hålla allting på ett hemlighetsfullt plan. I varje fall vore det dumt att fråga för mycket tänker Milos Skrupka.

Gregorius Miller är desperat. Till och med förhoppningen om att få dela på sin styvfars miljoner var försvunnen. Det skulle säkert gå att helvete med den saken också, tänker Gregorius.

"Aahrrrm!" haklar sig Leonard.

I samma ögonblick hörs plötslig tumult från det angränsande entrérummet. En mörk mansröst följs av en ljus kvinnoröst; en möbel faller omkull och en hovmästare ger till ett skrik.


Kapitel 71
Carla Carlgren kommer rakt emot Lars Gustav Selén och han ser inte fel. Under en sekund var  hennes ansikte inte mer än en halvmeter från hans eget. De ser rakt in i varandras ögon.

Hur är det möjligt att Carla Carlgren återuppstår efter så många år? Var det själva berättelsens mening att han skulle stöta på Carla på det viset? Efter alla dessa år?

Carla är tillsammans med en man i en vitskjorta. Och vem är mannen? Mannen skäller och skäller. Carla står med sänkt huvud och det ser ut som om hon gråter.
"Din jävla hora" säger mannen (Leo Wermelin?)
Det räcker, tänker Lars Gustav Selén, och han landar en klockren högersving på mannens haka. Carla och Lars Gustav Selén ser på varandra. Han släpper inte hennes blick, hon släpper inte hans. "Tack" säger hon till slut. Carla går tätt intill honom och trycker en kyss på hans kind. Den är varm och innerlig och den ska sitta kvar under resten av hans liv.


Kapitel 72
Rakt mot Terracotta Restaurangen! tänker Leya. Hon misstänker att Richard har kommit hit för att skada Milos. Men Richard är redan framme vid entrén till restaurangen när hon äntligen kommer iväg. Richard tar två långa steg fram mot öppningen in till matsalen och det finns inget tvivel om vad som är hans avsikt. Han höger sin hand med ett vapen i, hövmästeren skriker och ett skott brinner av.

Kulan från pistolen träffar mitt i ryggstödet på stolen bredvid honom, där Irina Miller har suttit två sekunder tidigare. Richard rusar ut ur lokalen och försvinner.

Födelsedagskalaset återkommer med en halv timme försening.

Nästa vecka är boken sluten och därmed sammanfattningen också. Då vet vi hur det går med Leonard, som kommer att dö. Vad har han för avsikt med sitt arv. Också kommer Lars Gustav Selén i bilden igen, den svenska författaren som håller på att förlora sina sex karaktärer...vart tog de vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar