fredag 28 december 2012

Håkan Nesser Del 6 Himmel över London kap 73-slut


 
Men nu till fördelningen av pengarna!

 
Klockan börjar slå tolv, sluttet är nära...

Kapitel 73
Klockan är tjugo minuter i tolv.
På restaurangen knackar advokaten Prendergast i glaset, reser sig och börjar att tilltala Maud, Irina, Gregorius och Milos:
"mina damer och herrar..."

Sedan förklarar han att Leonard kommer att dö innan en halv timme eftersom han har druckit en drink med ett starkt gift. Prendergast förtsätter och påstår att Leonards förmögenhet uppgår till exact 49 miljoner euro som ska fördelas mellan hans efterkommande. För bara ett år sedan fick Leonard veta att han hade en son: Milos Skrupka, som är frukten av Leonards samvaro i Prag 1974 med den enda kvinna han någonsins har älskat: Carla.

Leonard - med hjälp av Prendergast - förklarar att han ångrar djupt att han lämnade henne, att det var hans största misstag han har gjort i livet, men att det gav honom oerhört mycket glädje att hon skänkte honom en son, även om Carla höll honom hemlig till sin egen död.

Till denne Milos ger Leonard också den gula anteckningsboken, så att han kan lära sina föräldrar lite bättre.

Men nu till fördelningen av sina pengar: hälften av dessa 49 miljoner evro ska gå till Leonards son Milos Skrupka. De resterande tjugofyra och en halv miljonerna fördelas i tre lika stora delar under Maud, Irina och Gregorius....dock!

"Vad då dock?" utbryter Maud
"Vad då dock?" utbryter Irina
"Dock?" utbryter Gregorius

Prendergast förklarar att Leonard har investerat pengarna i ett rugbylag för hela summan och pengarna ska bli låst på tio år...!

Advocaten stänger mappen och Maud säger att hon tror att Leonard är död.
Klockan börjar slå tolv.


Kapitel 74
Efter en halv timme telefonerande vet Lars Gustav Selén vart hans sex karaktärer tog vägen: Terracotta Restaurang ute i Richmond.


Han går nere på Bayswater Road för att försöka ta en taxi. Han har bara 3 kvarter kvar. Carlas kyss känner som en varm fläck på hans kind, och Lars Gustav Selén tänker att vad som än ska hända, hur det ska utveckla sig med resten av kvällen och med hans stora roman, så betydde det inte längre allt.


Lars Gustav Selén har träffat The Watch Killer
Plötslig dyker en främmande man upp framför honom. Mannen bärar en lång dolk och ett armbandsur. En minut senare är alt över. Den biliga armbandsklockan stannar på en minut i tolv när livet rinner ur Lars Gustav Selén. Han har träffat ”The WatchKiller”.


Kapitel 75 slut
En stor känsla av tomhet faller över Maud, Irina och Gregorius.

Framför Milos ligger den gula anteckningsboken. En dag ska han läsa den, det vet han. Berättelsen om hans far och hans mor...


Nu är det nog med sammanfattningen om Himmel över London!

2013 ska jag skriva om Liza Marklund och ska jag göra en sammanfattning om hennes bok "Du Gamla du Fria.

Jag ska också göra en kapitel "Fakta om Arne Dahl" och berätta någonting om "Visleken", som blev belönad med Svenska Deckarakademiens pris för bästa svenska kriminalroman 2011.

Jag är nästan färdig med en sammanfattning om Håkan Nessers välskriven bok "Maskarna på Carmine Street", som ska publiceras på bloggen i våren och jag skulle gärna vilja läsa och sedan göra en sammanfattning om Nessers senaste bok "Styckerskan från lilla Burma".

Men 2013 börjar jag med en mycket lärorik bok "Svenska idiom" av Hans Luthman med hundratals vardagsuttryck. Det kan bli roligt att hitta svenska vardagsuttryck som liknar holländska vardagsuttryck, eller hur?

2 kommentarer:

 1. det blir spännande med de Svenska idiomer, men jag hoppas det att du kan översättadet till Holländska språk.
  MvH,
  Ruud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ruud, tack för svaret! Men du är så duktig på svenska att det inte ska bli något problem för dig att följa idiomer.
   Med vänliga hälsningar och gott nytt år!
   Fop

   Radera