fredag 18 januari 2013

Fakta om Liza Marklund


Liza Marklund
Liza Marklund

Personligt liv
Elisabeth (Liza) Marklund är femtio år (2013). Hon föddes september 1962 i Norrbottens Län. Marklund är en svensk författare och journalist. Hon utsågs 2004 till svensk ambassadör för UNICEF . Hon betraktas som en av sveriges mest säljande författare. Hennes första deckare, Sprängaren, utkom 1998. Vid sidan av författarskapet är Liza Marklund också krönikör i Expressen, d.w.s att hon skriver texter i tidningen om aktuella händelser och att hon ger sina personliga åsikter. Hon är också delägare och en av grundläggare till Piratförlaget, tillsammans med bl. annat Jan Guillou. Marklund är gift och har tre barn. De bor både i Stockholm och i södra Spanien.

Marklund: svensk ambassadör för UNICEF

Journalistiskt arbete
Liza Marklund började som reporter vid Norrbottens Kuriren efter en journalistkurs. När hon fick ett jobb på Aftonbladet flyttade hon från Luleå till Stockholm. Hon var då 24 år. Senare började hon på konkurrenten Expressen. Hon var också med när gratis tidningen Metro startade. Hon arbetade också på TV4. Idag består hennes journalistiska arbete mest av tv-dokumentärer och artikelserier i dagstidningarna. Den röda tråden i hennes yrkesliv är frågor om kvinnors- och barns rättigheter.Författarskap
Efter några år som journalist debuterade Marklund med sin bok ”Gömda” 1995. Tre är senare utkom hennes första kriminalroman ”Sprängaren”. Hon introducerade en kvinnlig hjälte, Annika Bengtzon, och det var därmed den första gången i den svenska deckar historian, en genre där män var alltid detectiver.  

En kriminalgåta, beskrivningar om huvudpersonens privatliv och aktuella samhällsfrågor formar ingredienserna till hennes böcker och ett framgångsrikt författarskap är resultatet.
Efter Sprängaren har Liza Marklund givit ut ytterligare nio romaner med kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon i huvudrollen.
Hennes böcker har sålt i drygt elva miljoner exemplar på 30 olika språk.
Marklund har mottagit flera priser både för sitt författarskap och sitt sociala engagemang.

bild: Annika Marklund
Böcker om Annika Bengtzon


Piratförlaget
För att dela lika i vinsten av böckerna startade Liza Marklund, tillsammans met bl. annat den kände författaren Jan Guilou ett nytt förelag: Piratförlaget AB.


Den första bok som gavs ut på Piratförlaget var en omarbetad pocketversion av  Marklunds första bok ”Gömda”. År 1999 grundade förlaget och nuförtiden anses Piratförlaget vara en av de viktigaste förlagen i Sverige.

Bokomslagen
När det gäller den svenska bokomslagen (hard cover) är det alltid Liza Marklund själv med på originalupplagan.

Internationell webbsida: lizamarklund.com
Liza på Facebook
Nästa vecka tänker jag göra en sammanfattning om "Du Gamla du Fria".
Det var min första bok jag läste om Annika Bengtzon.
Har du läst några böcker av Liza Marklund?
Vad tyckte du om dem?
Med vänliga hälsningar!

Fop Alers
Scandutch1 kommentar: