fredag 25 januari 2013

Liza Marklund sammanfattning Du gamla, du fria


Liza Marklund. Bild av Annika Marklund
Liza Marklund – Du gamla, du fria 
Dadaab, världens största flyktingläger i Kenya
I Liza Marklunds nionde bok om journalisten Annika Bengtzon handlar det först och främst om Annikas man Thomas. Han arbetar på det svenska justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. Idén är att flyktingar från ofria länder, bland annat i Östafrika, ska  stödjas i sitt hemland eller grannland i stället för att öppna gränser till Europas fria värld. Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Tillsammans med sex andra människor från olika Europeiska länder ska han resa till den avlägsen gränsen mellan Kenia och Somalia.

Här i öken blir hela delegationen kidnappas av en mordlysten och sadistisk gerilla.
Ett våldsamt och fruktansvärt händelseförloppet följer.I Sverige erbjuds Annika Bengtzon hjälp av chefen på Kvällspressen, som vill betala en stor del av lösensumman om hon vill skriva om sitt elände i tidningen.
Tillsammans met Thomas chef, statssekreteraren Jimmy Halenius, ska Annika åka till gränsbygden i Kenia och Somalia för att betala lösensumman till gerillas ledare.

Bara som bihandling i boken sker upprepade mord i Stockholms förorten.

Statssekreterare Halenius har upprättat en tillfällig central i Annikas sovrum för att följa kidnapparna och för att förhandla med dem. Det tar inte lång tid innan den labila Bengtzon hittar sig själv i sängen med Halenius…Nästa vecka tänker jag skriva något mer om boken “Svenska Idiom” av Hans Luthman.  Det finns inte många vardagsuttryck med bokstaven “C”, men vi kan ändå hitta några som är speciella. Men nu “är jag ute och cyklar”!  (ehh... ute och åka på längden, eftersom det finns gott om snö i Nederländerna just nu…)
Hejdå