fredag 22 februari 2013

Arne Dahl sammanfattning Viskleken


I Arne Dahls tidigare böcker beskrev han A-gruppen, som blev nedlagd. Men i Opcop, en ny, hemlig operativ enhet inom Europol återförenas flera av gruppens tidigare medlemmar.
Opcop-gruppen har sitt centrala huvudkontor i Haag, Nederländerna och har som avsikt att bekämpa internationella brottslighet. I en globaliserad värld är brotten  också mer och mer utan gränser.

Opcop kontor någonstans i Haag, Nederländerna
”Det märkliga är att allt på nåt vis tycks organiskt. De kriminella organisationerna hakar friktionsfritt i varann. De finns liksom ingen början. Det är en berättelse utan början, en berättelse där allt redan är igång och inget kan börja utan att allt annat redan finns för handen. Det är en värld i en nedåtgående spiral”.

 
Chefen för Opcop är den svenska Paul Hjelm, som får stöd från några europeiska specialister, bland annat den grekiska Angelos Sifakis, som är gruppens biträdande chef;  den kloka unga tyska Jutta Beyer;  Miriam Hershey, brittisk polis med ett agentförflutet inom MI5 som blir svårtskadad, och Arto Söderstedt, en finlandssvensk kriminalare. I Sverige, opererar de båda kvinnorna Kerstin Holm och Sara Svenhagen i Opcoppens lokalkontor i Stockholm.

Allt börjar när Barack Obama ska träffas världsledarna i G-20 toppmöte i London. En tibetansk man  krockar med en amerikans kvinna när de båda vill skrika något till presidenten, som glider förbi i sin limousin. Det är hans enda chans att berätta om miljöförgiftning i en tibetansk älv och det är hennes enda chans att berätta om en amerikans bank som får pengar från Kina men ändå försökar få krisstöd från G-20. Och då blir båda enstaka aktivisterna överskörda av två polisbilar...

Den mytologiska Ariadne utan ansikte
Dessa händelser är början av en komplex historia där ekobrott i Östeuropa, knarktransport från NordKorea, miljöförgiftning i möbelindustrien, finanskris i bankvärlden och maffiaterrör hänger ihop på något sätt.
Öppningen till gåtan är när ett lik hittas som arrangerades i en bisarr ställning; den döda föreställer den mytologiska Ariadne - i en avslappnad hållning, men utan ansikte. Hon har gömt ett koderat meddelande till Opcop inne i hennes kropp.


Emellertid får en svensk möbelägare besök från den svenska polisen. Han är misstänkt för att ha laddat ner barnpornografi på sin dator, men  det verkar att han har också kontakt med den italienska maffian. Varför skulle maffian vara intresserade i svenska möbelföretagare? Det hänger ihop med deras dåliga ekonomi. Kina har piratkopierat möbelföretags design och distribuerar billiga möbler till de rika länderna. ’Ndrangheta, maffia,  ”hjälper” till och dumpar giftiga ämnen från skandinaviska kvalitetsmöbelföretagen  i Östersjön utanför Lettland. Så blir det lätt att undertrycka  företagarna.


Ytterligare har vi också en kris i de finansiella världen. Amerikanska bankerna behöver pengar och stöd från myndigheterna och emellertid har Kina för mycket råd eftersom de producerar mer och mer. När det lilla Lettland nästan går i konkurs försöker en makrofund att köpa landet.
Opcop blir inte fullständig framgångsrik; två viktiga medlem skötts ihjäl när de försöker bekämpa ’Ndrangheta i Italien...

Rootz i Haag
”De gick på Café Restaurant Rootz i korsningen Raamstraat – Grote Marktstraat och klockan slog precis om till åtta. De fick ett avsides bord för fyra och slog sig ner och betraktade varandra.

-Ja, sa Paul Hjelm. Så blev alltså våra liv efter A-gruppen.


-Kan vi inte släppa jobbet nu? sa Jorge. Och bara njuta av kvällen och den utomordentliga trapistölen? ” 
 
Eld och lågor
Nästa vecka är vi tillbaka med Svenska Idiom av Hans Luthman!
Det ska bli bokstav E.
Då kan vi se vad det betyder att bli eld och lågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar