fredag 1 februari 2013

Svenska Idiom av Hans Luthman: C

Pojkar i händelsernas centrum
Några av de här underliggande svenska idiomen liknar mycket idiomet på holländska, andra känner jag inte igen, men är även intressanta. Det är därför att jag har valt ut dem. Det är roligt att upptäcka att det finns några liknande uttryck mellan de två länderna!
C
Inte en cent
Inte pengar alls; inte ett rött öre.
·         Jag hade inte en cent kvar av lönen när månaden var slut.

I händelsernas centrum
Där det viktigaste händer; i händelsernas mitt
·         Han befann sig mitt i händelsernas centrum och rapporterade om våldet på gatorna.


Att stå i centrum för intresset
Att vara den som är mest intressant; att stå i fokus
·         I centrum för intresset står just nu det kommande valet.


Att sätta någon i centrum
Att tycka att någon är mycket viktigt; att sätta någon i fokus
·         Skolan ska sätta eleverna i centrum


Ond cirkel
En tråkig händelse leder till flera andra tråkiga händelser; man sitter fast i en rad svårigheter.
·         Om vi höjer lönerna i landet måste också priserna höjas. Då måste vi höja lönerna igen. Vi får därför inte mer pengar över utan sitter fast i en ond cirkel.Cirkeln är sluten
Man är tillbaka där man började, tillbaka vid utgångspunkten
 ·         Vi började dagen med en promenad på morgonen och avslutade med en längre promenad på kvällen. Cirkeln var sluten skulle man kunna säga.


I det civila
I det vardigla livet eller yrkeslivet.
·         På sin fritid spelar han teater men i det civila är han taxichaufför.


att meditera hjälper när man ska coola ner sig
Att coola ner sig
Lugna ner sig; kyla ner sig (om känslor)
 ·         Nu får du allt ta och coola ner dig, jag lovar att vi hinner fram i tid.


Att vara ute och cykla
Tänka eller säga någonting som är helt fel
·         Vi tror inte alls på vad du säger. Nu är du allt ute och cyklar!Om två veckor blir det Arne Dahl som ska stå i centrum för intresset på bloggen, men nästa gång blir det först bokstav D.
Då ska vi doppa oss för att få lite svalka...

Svenska Idiom - 4.500 vardagsuttryck- av Hans Luthman (ISBN 978-91-7434-577-3) vänder sig till alla som lär sig svenska och framför allt till dem som inte har svenska som modersmål. Boken innehåller ca 4.500 fasta uttryck med förklaringar. Det ger oss unika möjligheter att lära oss de mest centrala uttrycken i svenska språket.

http://www.adlibris.com/se/bok/svenska-idiom-9789174345773
http://www.bokus.com/bok/9789174345773/svenska-idiom/

1 kommentar:

  1. Hej Fop,

    Bokstav “C” står nu i centrum av mitt intresse, så trots att jag har inte en cent kan jag cykla så mycket jag vilja. Förre veckan var jag i händelsernas centrum och rapporterade jag om kyrkans renovering. Man tycker alltid att jag har för mycket tid när man är pensionerad. Men bara mina cirkeln är sluten, som i det civila var jag techniker, men nu bara i fritid. Nu måste jag coolar ner mig som jag var i ond cirkel den här morgonen. Så bruk jag en huvudvärkpiller om jag vil hoppa ut ur ond cirkeln.

    hälsning,
    Ruud

    SvaraRadera