fredag 22 mars 2013

Håkan Nesser: Styckerskan från Lilla Burma

Hinseberg. kvinnofängelset
Styckerskan från Lilla Burma är Håkan Nessers femte och sista bok om inspektören Barbarotti i staden Kymlinge.

Redan i det första kapitlet läser vi att Barbarotti hittar sin sambo, Marianne, död i sängen. Hon har haft en blödning och dog under natten. I den fjärde boken i serien, Den Ensamma, fick vi redan veta att hon hade haft en hjärnblödning och nu har det upprepat sig med dödlig resultat.

Nu har Barbarotti ansvaret för sina egna barn och även för Mariannes barn. Han sörjer mycket och han har det svårt. Han är också tveksam om sin tro på Vår Herre, men ändå ber Gud om kraft.

På polisstationen i Kymlinge är läget inget vidare: Kommissarie Asunander ska gå i pension inom 2 månader och arbetskamraten Eva Backman är olycklig efter skilsmässan.  Hon fick veta att sin före detta make har ett nytt förhållande med en ung kvinna som har både en bröstförstoring och ett negativt inflytande över barnen.

Efter Mariannes begravning känner Barbarotti sig tom. På polisstationen får han en arbetsuppgift från chefen Asunander: han ska undersöka en så kallad “cold case”: Morinderfallet.
Läget handlar om försvinnandet av Arnold Morinder som var maken till “Styckerskan från Lilla Burma”.


Utanför Kymlinge ligger två bondgårdar: Stora Burma och Lilla Burma.
De som bor i Stora Burma har alltid haft det bättre: mer pengar, mer land, mer djur, en bättre skörd...
De som bodde i Lilla Burma på nitton hundra åttio-talet var Ellen Bjarnebo, make Harry Helgesson och deras barn Billy.


Harry är mycket våldsam mot Ellen och Billy. Han dricker för mycket och han har skulder. Han har sålt redan det mesta av sin egendom till sin bror, som är ägare till Stora Burma.
Eftersom Harry inte lyckas att betala tillbaka skulderna kommer brodern från Stora Burma till Ellen och tvingar henne att ha sex med honom.


På en dag kommer Harry tillbaka från staden. Han är berusad. Efter ett våldsam möte med Ellen kastar han bort några viktiga leksaker för Billy. Billy är lite efterbliven och talar aldrig. Det är ett resultat från hans våldsamma uppfostran. Pojken är väldigt ledsen att far har kastat bort hans soldater.


Ellen går iväg efter bråket, och när hon kommer tillbaka till bondgården ser hon Billy. Billy har en yxa i sin hand. I en ladugård hittar hon den döde Harry. På natten försöker hon att släppa iväg  hans döda kropp, men eftersom Harry är för tung är Ellen tvungen att stycka honom i olika stycken. Hans kropp lämnar hon några hundra meter bort från bondgården i skogen.

Ellen Bjarnebo: häcktad i elva år
Hon tror att det var Billy som mördade sin far och Billy tror att det var hon som slog ihjäl honom.

När mordet blir upptäckt får Ellen sitta i kvinnofängelset Hinseberg i 11 år. Hon erkänner mordet och hon bär skulder på sig för att skydda Billy.

När hon kommer fri från fängelse återvänder hon till Kymlinge. Nu känner man till henne som “Styckerskan från Lilla Burma”.


Ellen försöker att bygga upp ett nytt liv igen och hon träffar Arnold Morinder, en tidigare vän från grundskolan.
Några år senare anmälder Ellen Bjarnebo till polisen att maken Morinder är försvunnen.

Polis försöker att ta reda på vad som har hänt, men liket hittas aldrig, bara Morinders moped i ett kärr i närheten av Kymlinge. Ellen är förstås misstänkt: har man styckat ihjäl en man, då kan man lika väl ha mördat en annan också...!

Men, eftersom det saknas bevis låt man henne gå.

Barbarotti intervjuer några släktingar, bland annat Billy, Ellens son, som påstår att han har ett eget liv nu eftersom han har gift sig med Juliana och de har ett eget barn, Julia. Han har inte särskilt mycket kontakt med sin mor, varken nu eller under hennes elva års fångenskap.


Vilhelmina flygplats, Lappland
Barbarotti flyger till Lappland för att tala med Ellen Bjarnebo.

Hon arbetar tillfälligt i ett “bed and breakfast” i Vilhelmina, Lappland, som äggs av en före detta kvinnliga fånge som Ellen träffade när hon satt bakom lås och bom på Hinseberg.


Barbarotti tror inte att Ellen har mördat sin make Harry; han undrar om det var hennes son, Billy som har gjort det, och att Ellen bara tog ansvaret för mordet.

Barbarotti är mycket trött och utmattat efter att hans fru dog och han kollapsar när han är i Lappland.

När han är tillbaka i Kymlinge upptäcker han att det kanske var Ellen själv som slog ihjäl Arnold Morinder när det blev klart att det var han som hade mördat Harry.

Arnold Morinder var nämligen mycket förtjust i Ellen och när han upptäckte att hon blev misshandlad mördade Arnold Morinder, Harry Helgesson i den här kvällen på 80-talet.

Barbarotti vill nu veta varför chefen Asunander ville veta sanningen om Styckerkan från Lilla Burma och det visar sig att Asunander har just upptäckt att han har en vuxen dotter i Sverige som han inte visste om: Juliana som är också hustru till Billy.

Han vill veta om svärson Billy är en mördare eller inte. Barbarotti kan lugna honom: det var varken Ellen eller Billy, det var Arnold Morinder som slog ihjäl Harry och det var också han som senare blev mördad av Ellen Bjarnebo.

Barbarotti förslår att han också skulle vilja veta vem som är hans far; han ska resa till Italien för att försöka hitta honom. När han föreslår att Eva Backman ska resa med honom börjar hon både skratta och gråta…..
Barbarotti kollapsar i Lappland
N.B.
Mona, tack för att du ville rätta den här historien om Styckerskan från Lilla Burma. Det var lärorikt!

Nästa vecka blir det någonting helt annat på bloggen...!
Inga böcker, inga författare, inga sammanfattningar, inga svenska idiom...
Men det ska förstås bli någonting som har med Sverige och med svenskarna att göra.

Om du vill veta vad det ska handla om, då måste du komma tillbaka


Jag hoppas as vi träffas igen nästa gång!
Med vänliga hälsningar,
Fop


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar