fredag 19 april 2013

Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street kap.1-10

Vi kom till New York med fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan.
Del 1. Kap.1-10:
1.   New York
Erik Steinbeck, 38 år gammal, och sin hustru Winnie anländer i New York. Han är författare och hon är bildkonstnär. De har varit gifta i sju år. För sjutton månader sedan försvann deras fyraåriga dotter Sarah. Det är för den sakens skull de befinner sig i New York. Det är också därför de har blivit främlingar för varandra. Erik tycker om att skriva i ro och lugn på ett av New Yorks biblioteker. Han möter blicken hos mr Edwards, en herre i sjuttioårs åldern som är också sysselsatt med ett skrivarbete, liksom Erik. De hälsar på varandra genom igenkännande, försiktiga nickar, ännu så länge inte mer än så.

2. Aarlach
Det var den 25 november 1999 under en föreläsningsvecka i en lokal i staden Aarlach, där Erik presenterade sin tredje roman. Han blev plötslig blind och bara efter några minuter återvände hans syn.

En halvtimme senare, på restaurangen, hamnade han intill en mörk kvinna i trettioårsåldern.
"Jag tyckte mycket om din bok" säger hon.
 "Den där dikten" frågar hon, "är det du själv som har skrivit den?"
"ja", erkände jag, "jag ligger bakom den också."
"sex fot under jord", citerade hon, "hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar."
"ja", sa jag, "så står det."
"Och det är du som har skrivit det?"
"Ja."
"Jag heter Winnie Mason och jag behöver tala allvar med dig."

3. New York
 Erik berättar för Winnie att han har skrivit lite grann på biblioteket. Han tänker att någonting har hänt med Winnie och frågar henne om det är så.

"Sarah", säger hon. "Jag förstår att hon lever. Nu förstår jag det äntligen."


  
4. Aarlach, 25 november 1999
"Din bok", svarade Winnie omedelbart, "ja, närmare bestämt den där dikten."

Winnie påstår att det var hon som skrev den där dikten i en anteckningsbok, exakt som de står i Eriks bok. Hon vill ha en förklaring.

"Det är inte möjligt" , säger Erik.


Det verkar att både Erik och Winnie skrev de där dikten under samma period, natten till den femtonde maj då Winnie bestämde sig för att lämna sin man.


5. New York
Bo Larsson: Winnie Masons målning av Sarahs försvinnande
På hemmaplan i New York har Winnie målat en tavla: en bit av deras gräsmatta där de bodde i Europa, den parkerade gröna bilen, Sarah som står på trottoaren och en man som står framför bilen med vänstra handen vilande på motorhuven. Mannen har en vit skjorta, uppknäppt i halsen och har inget ansikte.
Längst ner till vänster har hon textat datumet i vitt: 2006-05-05 och klokslaget: 15.35

Nu vill Winnie att Erik hjälper henne med ansiktet eftersom det var Erik som såg den här mannen som pratade met Sarah innan hon försvann. Men Erik vet inte hur mannen såg ut, bilden har aldrig stannat kvar.

6. Aarlach,
Erik och Winnie lyckades inte bringa klarhet i hur två människor, som inte känner till varandra, kan skapa, vid mer eller mindre samma tidpunkt, fyra identiska diktrader: 

"Sex fot under jord,

Hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar,

Lystrar förvånade till rösten från ovan,

Ändrar riktning och möts som av en händelse"

Winnie berättar för Erik att hon var gift med en man med namnet Frank när hon var 24 år gammal. Men det skulle dröja ett halvår innan Erik fick klart för sig att Winnie föredragit att hålla inne med sanningen den där första kvällen...


7. New York
Barrow Street NYC
Erik vandrar upp på Hudson Street för att äta lunch och sedan, när han korsar Barrow Street, när han kastar ett öga åt vänster får han syn på henne. Winnie, hans hustru går med raska steg över Barrow Street, som om hon är på väg mot någonting viktigt.

Några timmar senare ätervänder Erik hem och berättar att han såg henne på Barrow Street. Dock, Winnie förnekar och påstår att hon inte gick på Barrow Street idag. Erik tycker också att det är egendomligt att Winnie inte kom tillbaka med några förklaringar varför hon tror att Sarah skulle vara i livet, som hon påstod igår.


8. Maardam
Winnie besöker Erik i Maardam och de inledar sitt förhållande genom att i stort sett tillbringa två hela dygn i sängen. "Vi är menade för varandra. Så måste det vara när den ena blinda masken hittar den andra", säger Winnie.

Några veckor sedan flytter hon in hos Erik i Maardam.

Winnie påstår att hon aldrig bestämde sig för att lämna Frank, hennes före detta make, men att han och deras dotter Judith omkom i en bilolycka. Hon var bara fyra år. De körde rakt in i en betongpelare i Tyskland. Det har gått sexhundrafem dagar sedan det hände.

Förlusten av Judith och Frank hade satt djupa spår och det var framförallt förlusten av dottern hon inte kunde acceptera. Winnie kan också inte tänka sig att föda barn en gång till. Att få ett barn och leva med risken att det en dag kunde försvinna ifrån henne igen, var både en psykisk och fysik omöjlighet för henne.

I augusti 2000 flyttar de till en större lägenhet i Maardam. De gifter sig och den 30 januari 2001 förklarar Winnie för Erik att hon är gravid.


9. New York
Erik tycker att det är någonting med Winnie. Kanske det där med att Sarah skulle vara i livet. Erik håller det också för uteslutet att han tog miste på sin egen hustru på fyrtio meters håll på Barrow Street. Någonting har hänt med Winnie de senaste dagarna, hon håller på att förändras och Erik känner sig mer och mer uteslutet.


10. Maardam / Saaren
De talar mycket lite om Judith och Frank. Winnie vill ogärna berätta detaljer och Erik ser att det berör henne illa att behöva återvända till det. Den troliga orsaken till bilolyckan är att Frank har somnat bakom ratten. Mycket mer än så fick Erik aldrig veta.

Sarah föddes den 28 oktober 2001 och de flyttar till Saaren där de köper ett hus i utkanten av staden, på Wallnerstraat 24. 

Sarah var ett lyckligt barn. Där fanns en sorglöshet och en bekymmerslöshet som omgav henne från hennes första andetag i livet. Hon hade funnits och skänkt dem mening och tillfredsställelse och glädje under ett fåtal år. Hon hade varit ett lyckligt barn. Hade det varit bättre om hon aldrig blivit född?

En gång frågade Erik vad Winnie ansåg om detta och hennes svar kom omedelbart. Naturligtvis hade det varit bättre om hon aldrig fötts.

Naturligtvis.

Det dröjde bara två dagar från detta att Sarah försvunnit innan Winnie försökte ta sitt liv...


"De Stilte Na Sarah" är den nederländska översattningen (översättare Ydelet Westra) av Maskarna på Carmine Street.
Nästa vecka mer om Winnie, som skriver ett brev till Erik: 
Käraste Erik,
Jag ger mig av nu och kommer att stanna borta en tid.
Det gäller Sarah.
Kram, Winnie

Vi ses igen,
Fop


http://www.bokus.com/bok/9789170018145/maskarna-pa-carmine-street/
http://www.adlibris.com/se/bok/maskarna-pa-carmine-street-9789170018145Inga kommentarer:

Skicka en kommentar