fredag 26 april 2013

Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street kap.11-19


"Någonting pågår som jag står utanför", förtsätter Erik.
 
Carmine Street NYC
11. New York
 Erik befinner sig på biblioteket när han ser ut genom fönstret och får syn på Winnie. Inom en halv minut är Erik ute på trottoaren och följer henne till krogen Pastis, på Little West 12th Street.

Little West Street, NYC, by Peter Colquhoun
"Jag tyckte jag såg dig slinka in på Pastis", säger Erik när han har kommit hem några timmar senare.


"Pastis?" "Jag har inte varit på Pastis idag", säger Winnie ointresserat.
 
12. Saaren
Poliserna vill veta om det inte finns någon inom deras familj som kan ha haft motiv för att röva bort deras dotter Sarah. Erik förklarar att varken han eller sin fru har någon familj.

"Ni har båda varit gifta tidigare?" frågar polismannen.

"Ja, men det har ingenting med det här att göra. Min fru förlorade sin make och sin dotter i en olycka för flera år sedan."

Winnie förhördes aldrig av någon polis. Hennes tillstånd tillät inte det, och det fanns ingen anledning.


Det dröjde inte mer än tio månader förrän de satt dem på flyget till New York.

Fyra koffertar och två tomma hjärtan.


13. NewYork
På biblioteket öppnar mr Edwards oförmodat ett samtal och han erbjuder Erik Steinbeck på lunch. Det visa sig att mr Edwards var privatdetektiv innan han blev pensionär.

Under en timme berättar Erik om situationen med sin försvunnen dotter och sin hustru som uppför sig egendomlig. Det är framförallt Eriks hustrus nuvarande roll han undrar över: hennes påstående att hon vet att deras dotter är i livet, hennes tavla med mannen utan ansikte, hennes förnekande de båda gångerna Erik hade sett henne i staden.


14. 
"Varför ljuger du för mig, Winnie?" frågar Erik.

"Det gör jag inte", svarar Winnie.

"Någonting pågår som jag står utanför", förtsätter Erik.

"En vecka", säger hon. 

"Ge mig en vecka, Erik. Jag kan inte berätta någonting för dig just nu."


15.
Bibliotek i NYC
Erik undrar om sin dotter Sarah är i livet. Plötslig hör han Sarahs röst i huvudet: Pappa, nu måste du komma och titta på vad jag har byggt!

Hur kan en röst höras så tydlig efter så lång tid?

 
16.
Mr Edwards förslår att Erik kan låta bevaka sin hustru men Erik tror att det är opassande.

Det känns alldeles tydligt för Erik att han är framme vid en gräns. Överträda eller inte överträda, det är frågan. Men efter en timme är de överens att den tidigare privatdetektiven ska skugga Winnie. Med en känsla av lätt oro beger Erik sig hem till Carmine Street.

 
17.
Erik sitter mitt emot sin psykiater och berättar att han inser vilket trauma det måste innebära att förlora två barn. Sedan bråkar han med henne.

"Vet du, Erik Steinbeck", sa hon och slog igen sitt block. "Jag är säker på att du kan manipulera både dig själv och hela världen med dina ordkonster, och att du har alla förutsättningar att komma helskinnad ut ur det här." 

 
18.
Mr Edwards harklar sig omständligt och berättar att han skuggade Winnie. Det viktigaste är att hon gick utan att tveka uppför trappan 95 Perry Street till någon som bor där. Det verkar vara en person som sysslar med "Parapsychological Advice and Psychic Readings".


19.
På morgonen vaknar Erik sent och innan han har stigit ur sängen vet han att Winnie har lämnat honom. Han hittar hennes lapp på bordet:

Käraste Erik,
Jag ger mig av nu ock kommer att stanna borta en tid.
Var snäll och försök inte leta reda på mig. Jag hör av mig om några dagar, jag måste få vara ensam i det här, du skulle ändå inte förstå.
Det gäller Sarah.
Kram, Winnie


Nästa vecka påstår en parapsykolog att "Sarah befinner sig i Meredith
Och vad håller Winnie på med?
Vi ses...
Fop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar