fredag 17 maj 2013

Håkan Nesser: Maskarna på Carmine Street kap.33-39

Catskill Mountains, tavlan av Joe Hoke
Del III

33.
Det har gått fyra dagar sedan Erik fick kännedom om Aron Fischer, Winnies före detta make.

Eriks hustru hette verkligen Ursula Fischer för femton år sedan. Hon valde sitt nya namn efter händelserna 1997 när Aron Fischer mördade sin dotter och försökte göra detsamma med sin hustru. Det visar sig att Aron Fischer kom ut ur fängelse 2005 och att det är han som ligger bakom alltihop...

34.
Erik kör norr ut men hans andra färd till Upstate NewYork börjar med förhinder. Det dröjer länge innan han är på väg och det får bli en natt på något motell utefter vägen.

I sitt rum på motellet sätter Erik sig vid bordet och funderar.


Är det han?
Förstod hon?
Eller: När förstod hon?
Eller: Förstod hon från början?
När i så fall?

Fick hon små tips allt eftersom? Små indikationer? Under hela detta år kanske? Var det så han kontrollerade henne?

Sarah finns i Meredith? Varför allt detta hokus-pokus? När allt kommer omkring inser Erik att han faktiskt inte vet vem Winnie egentligen är. Han börjar förstå att den kvinna han levt samman med i sju år är en fullständig främling för honom.

35.
Huset där Erik får bo i, är inte svårt att hitta men ligger väl avskilt mitt i skogen. Såvitt Erik kan se på kartan befinner han sig mindre än tio miles från Meredith och bara lite längre från Haughtaling Hollow.


Huset är snyggt och rent och Erik känner tacksamhet för att han fick hyra det.


36.
Haughtaling Hollow, Meredith
Erik måste komma i kontakt med den öldrickande man vid namnet Fred Sykes som kanske vet mer om Winnie och Sarah. Han hade föreslagit att Erik ska ' ta en runde över Haughtaling Hollow'.

Efter en timme har Erik hittat kåken där Fred Sykes bor med sin gamla mamma.

"Fischerman" säger Syskes efter en stund. "Det var borta hos Fischermans. Jag var där på jobb och det var då jag såg henne."


Erik pekar på fotografiet av Winnie som ligger mellan honom och Syskes och funderar hastigt.

"Och de här Fischermans, hur många är de, alltså?"

"Numera är de tre, Tom och Jeff och så Aron som kom dit från Europa förra året . Han är också Toms son."


37.
"Och du såg ingen liten flicka?" frågor Erik till Fred Sykes.
"Nej."

När Erik kommer tillbaka till sitt tillfälliga hus i skogen är klockan halv åtta och det har mörknat.

En vind rister i trädkronorna när Erik kliver ur bilen, och just när han tar sig inomhus ringer telefonen. Det är husets ägare som ringer för att meddela att "du har ett gevär under sängen."

"Ett gevär?" säger Erik.
"Ja, för fan. En redig gammal Remington Shackville. Dubbelpipig. Det kan komma björn, vet du, man måste kunna försvara sig."
"Tack men..."
"Inga men. Du är säkert pacifist och buddhist och allt möjligt, men det gäller inte i de där trakterna. Gå ut och provskjut mot ett träd, så du vet hur det känns."

Erik tar med sig geväret och ammunitionen, går ut i skogen och skjuter tolv tunga skott i en tallstam.

38.
Två månader innan Erik och Winnie kom till New York blev Erik uppringd av en journalist som ville skriva om dem. I synnerhet ville hon veta hur föräldrar bar sig åt för att komma vidare med sina liv. När de träffas märker Erik att det plötslig finns ett samförstånd mellan sin fru och den kvinnliga journalisten - som också hade förlorat ett barn - som på något vis uteslöt honom.

Det var något med den där intervjun som Erik inte fick fatt i. Dessutom hade Winnie sagt:" ...din son är död, jag är ledsen att behöva säga det, men vår dotter Sarah, hon lever."

39. Meredith
Erik ligger mellan 2 flyttblock...
Erik är på Haughtaling Hollow Road, närmare bestämd befinner han sig halvliggande på en mjuk bädd av mossa och grenar mellan två flyttblock, med utsykt på baksidan av huset där han hoppas hitta Winnie och Sarah. Han har utmärkt kontroll över läget, hans laddade dubbelpipiga gevär ligger bredvid honom. Huset ser dystert och stängt ut, det hörs inga ljud. Inga livstecken.

Medan Erik tar fram kikaren öppnas bakdörren och en kraftigt byggd man kommer ut. Tom Fisherman.

Plötslig förs en tunn gardin åt sidan och i det nedersta, vänstra fönstret på övervåningen syns ett ansikte. Det är ett blekt, avmagrat ansikte med ögon som ser onaturligt stora ut.

Det är Sarah...

De håller Eriks fru och hans dotter fångna därinne i det stora, slutna huset. Erik har ingen plan, men han förstår att ögonblicket närmar sig...

Nu har Erik upptäckt att Sarah lever! Men hon hålls fast av några män i ett avlägset hus. Nästa vecka vet vi hur det slutar med Erik, Sarah och Winnie!
Med vänliga hälsningar, Fop 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar