fredag 28 juni 2013

Åke Edwardson: Nästan Död Man



Sammanfattning om Nästan Död Man


Sommaren 1975 försvann en ung flicka från Brannö, utanför Göteborg. Hon bodde där i ett koloni för föräldralösa barn. Hon var fjorton år gammal. På en sommarkväll gick hon ut, fastän det var förbjudet. Hon hade bara baddräkt på sig. Hon ville simma. Hon var duktig och hon simmade från den gångbara, normala badplatsen över havet till en annan vik på samma ö. I land gick hon ensam över en stig, kärleksstigen, och mötte en annan man, som erbjöd henne att följa med. När de kom till öns andra sida träffade hon två andra män. Hon kände igen männen. De arbetade på samma koloni. De erbjöd henne att segla tillbaka med deras båt. Men hon återvände aldrig till kolonin...Hennes pojkvän, Christian Lejon, väntade förgäves på henne på Brannös brygga.

Polisen genomsökte ön och havet, men hon hittades aldrig. Vad hände på Brannö 1975?


Brannö

Trettio år senare försöker en författare skriva en bok om hennes försvinnande.  Jacob Ademar är bror till Beatrice, flickan som försvann,  och han vill veta vad som hände i den där sommaren.

I Göteborg hittas en bil på Älvsborgsbron mitt i natten. Bilen är tom, dörrarna öppna, motorn igång och strålkastarna på väg genom natten. Ingen person hittas, men det finns några kulor  i baksätet. Polisen undersöker fallet men de vet inte vad händde. Ingen person saknas. Bilägaren, Roger Edwards döljer sanningen. Han påstår att hans bil blev stulen och att han inte har något att göra med skjutningen på bron.

Grannen till Jacob Ademar, Bengt Sellberg, hittas död i en bil som tillhörs en känd lokal politiker, Jan Richardsson.

Sellberg sköts ihjäl av samma vapen, så det finns ett samband med den döde Sellberg och den tomma bilen på Älvsbron. 
Bilen i garaget tillhörs Richardsson.
 Polisen får veta att han också har försvunnit och kriminalkommissarie Erik Winter försöker att få en bild av pusslet. Varför dog Selberg, och var finns Richardsson, och vad har Edwards med allt detta att göra?


I Göteborg har Erik Winter en viktig källa i den mörka undervärlden: Benny, som var förtjust i Winters syster. Benny vill inte säga särskilt mycket, men ändå avslöjar att en gangster med namnet Christian Lejon står i centrums händelser.

Av en slump upptäcker Lejon att författaren Andemar skriver om Beatrice, systern till Andemar och Lejons flickvän när han var tonåring. Lejon vill att Andemar förtsätter att skriva om henne, inte bara händelseförloppet från 1975 utan också om det sista kapitlet, trettio år senare, när det ska bli klart vem som är skyldiga till hennes försvinnande.


Åke Edwardsons Nästan död man utspelar sig huvudsakligen i Göteborg


fredag 21 juni 2013

Åke Edwardson: Gå ut min Själ



Gå ut min Själ utspelar sig i Göteborg



Sammanfattning:
Före detta polis och nuvarande privat detektiv Jonathan Wide kontaktas av herr Torstensson med begäran om efterlysning av hans försvunnen hustru Ulla. Torstensson hade redan anmält hennes försvinnande till polisen, men inte fick känslan att han togs särskilt seriöst. Wide behöver inte söka länge innan Ullas kropp dyker upp. Hon anträffas död, svårt skadad och vecklad i en filt.

På polisstationen får Kriminalinspektör Sten Ard det här konstiga ärendet som uppdrag.

Utredningen tas rejält på allvar när en andra kropp hittas med samma skador som Ullas. Har vi med en seriemördare i Göteborg att göra?

Kajsa Lagergren är kriminalpolis och medlem i Sten Ards team och arbetar på en serie av övergrepp mot invandrare och skadegörelse av deras affärer. De rasistiska attentaten verkar vara helt slumpmässiga tills Kajsa får en luminös idé att ställa nålar på en karta av staden Göteborg på de här platserna var rasistika brott pågick. Nu kan hon nästan förutspå var gärningsmännen ska begå ett nytt brott nästa gång. 

För Jonathan Wide blir det alltmer klart vad den gemensamma faktorn bland de skadade offren skulle kunna vara: en sommarkoloni på sextiotalet. Han reser tillbaka i det förflutna och spanar in sina egna barndomsminnen som blir bildade av långa varma somrar på landet. Han försöker klarlägga relationen mellan offren och gärningsmannen men den före detta skolledaren inte verkar kunna eller vilja samarbeta med Wide. På sommarkoloni hittar han i ett sovrum i den övergiven byggnaden en efterlämnad hög med filtrar som verkar vara desamma som hittades på offrens kroppar. Sammanbandet mellan gärningsmän och de dödade människor blir uppenbart när Wide hittar några bilder från koloniet 1962.

Kajsa Lagergren träffar det rasistiska gänget på en pizza i stadens centrum. Hon blir nedslagen och faller medvetslöst på marken. När hon vaknar visar det sig att hon hålls fast hos den seriemördaren…

 
Gå ut min själ (Verloren ziel, 2012 zweedse vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel) är Åke Edwardsons andra bok, efter sin debutroman “Till allt som varit dött” (1995). Han skriver om duon Jonathan Wide och Sten Ard. Wide är den traditionelle svenska spanaren: han är frånskild, han har problem med sprit och tycker om svårmodig operamusik. Han försöker bygga upp ett nytt hemmet för sina två barn. Sten Ard är en polisman som tycker mycket om single malt whisky och har i stället för Wide ett bra äktenskap. 





I boken ‘Gå ut min själ’ utvecklades främlingshat och hämnd av Åke Edwardson som samhällets tema. Kärleken för musik, gott mat och staden Göteborg ger färg till berättelsen. Edwardson, dock, drog slutsatsen att personagerna Wide och Ard tillsammans var, litterärt sett, en återvändsgränd. Dessa två personager kommer tillbaka i en enda personage: inspektör Erik Winter, som i ett tiotal böcker försöker hålla sin älskade stad Götenborg fri från brott.

 

fredag 14 juni 2013

Fakta om Åke Edwardson



 
Åke Edwardson
Åke Edwardson (född 10 mars 1953 i Eksjö, Småland) är en svensk deckarförfattare, journalist och före detta lärare på Universitetet i Göteborg.
Han heter egentligen Karl Åke Peter Edvardsson.
Han bor både i Göteborg som i en by utanför Sävsjö, Småland
Edwardson debuterade som författare 1995 med sin bok “Till allt som varit dött”  och fick Svenska Deckarakademins debutantpris.
 

I hans tredje bok “Dans med en ängel”(1997) introducerade han kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson.  Boken  utsågs till årets bästa deckare 1997. Det var början på en framgångsrik deckarserie med Winter i huvudrollen, som utspelar sig till stor del i Göteborgsmiljö, och ibland i Sävsjötrakten.
 

Åke Edwardsons skapelse Erik Winter är en man som skiljer sig från den ”normala” bilden av en kriminalkommissarie som är i medelåldern, skild, halvalkoholiserad och heldesillusionerad.  Winter är i motsats smärt, komplicerad, snygg, sympatisk och utrustad med humor. Han klär sig både i dyra kostymer som i skinnjackor. Och som många män i slutet av 30-årsåldern har Winter haft svårt för att bestämma sig för om han ska leva ensam eller välja familj och kanske barn.
 
Edwardson är inte bara framgångsrik i Sverige utan också utomlands. Böckerna i serien om Erik Winter översatts till över tjugo språk, även på holländska.
Under hösten 2007 utkom ’Nästan död man”, den nionde boken och är den bok som jag har just läst.

”Den Sista Vintern” som utkom 2008 är den tionde delen i Erik Winter serien om polisarbete i Göteborg. Alla trodde att detta var Edwardsons sista bok om Erik Winter, men 2012 skrev han Hus vid världens ände, och återupplivar Winter.

De första sex romanerna om Erik Winter blev också filmatiserade för SVT.


- Mina böcker är en resa in i ett samhälleligt och existentiellt mörker. Jag försöker nå dit in. Brott begås och det finns inga enkla svar. Den stora utmaningen är att förmedla en humanistisk grundton. Annars blir det bara kallt och cyniskt. säger Edwardson i en intervju med Expressen.


Jag ser mina böcker lika mycket som relationsromaner som romaner om brott. Hur skapar man sig ett anständigt liv i den värld vi lever? Jag har försökt att integrera Erik Winters utveckling från en omogen 37-åring som länge levt ensam med sin makt till en vuxen man som vågar satsa på sitt förhållande och blir pappa till en liten dotter. I varje bok har jag skruvat honom” påstår författaren i samma intervjun.


Edwardsson har även utgivit böcker om skrivande och journalistik.
”Genomresa”, en samling berättelser från det småländska höglandet och romanen ”Jukebox”, som utspelar sig i samma trakter, fick stor uppmärksamhet . Han har också skrivit för unga läsare, bland annat ”Samurajsommar ”(2005) och ”Drakmånad” (2007)


Som barn slukade Edwardson böcker och bråkade på biblioteket då han inte fick låna vuxenböcker. ”Min pappa hade alla ryska klassiker hemma och dem läste jag i tonåren”.
Ja, det var nog en bra början för en författare!


Bibliografi
Gå ut min själ
Till allt som varit dött (1995)
Gå ut min själ (1996) - (på holländska "Verloren Ziel")
Dans med en ängel (1997)
Rop från långt avstånd (1998)
Genomresa (1999)
Sol och skugga (1999
Låt det aldrig ta slut (2000)
Himlen är en plats på jorden (2001)
Segel av sten (2002)
Jukebox (2003)
Winterland (2004)
Nästan död man

Samurajsommar (2005) 
Rum nummer 10 (2005)
Drakmånad (2006)
Vänaste land (2006)
Nästan död man (2007)
Den sista vintern (2008)
Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem (2010)
Möt mig i Estepona (2011)
Hus vid världens ände (2012)
 



Priser och utmärkelser
Svenska Deckarakademins Debutantpris 1995 (för Till allt som varit dött)
Bästa svenska kriminalroman 1997 
Landsbygdens författarstipendium 1999
Nöjesguidens pris bästa läsning 1999
Wettergrens Bokollon 2000
Bästa svenska kriminalroman 2001 (för Himlen är en plats på jorden)
SKTF:s pris-årets författare 2003
Radio Bremen Krimipreis 2004
BMF-plaketten (barnboksplaketten) 2005 (för Samurajsommar)


torsdag 6 juni 2013

Svenska Idiom av Hans Luthman: J



att vara på jakt efter...Lovisa
Det finns inte så många svenska idiom som inhåller bokstaven J.
I Hans Luthmans ”Svenska Idiom – 4500 vardagsuttryck” hittar man bara ett trettiotal.
Och det finns inte heller så många svenska idiom som liknar de holländska när det gäller den här bokstaven...
Ändå har jag hittat några som kan vara intressanta att jämföra och studera...

J
Att jaga efter något
Att arbeta hårt för att nå ett mål; att sträva efter något
 ·   Varje dag arbetade männen hårt för att kunna bada bastu i helgen. Det var värd att jaga efter.







Smida medan järnet är varmt
Inte vänta; att ta tillfället i akt
· Nu är tiden mogen för att göra det. Det gäller att smida medan järnet är varmt
 

Jämt och ständigt
Nästan alltid; ideligen (=onafgebroken, voortdurend)
· Hon tjatar jämt och ständigt om att få en egen häst

Att falla i god jord
Få andra att bli intresserade; bli väl mottaget
·         TV serien ”Molanders” på SVT föll i god jord







Att jämna något med marken
Förstöra något helt; utplåna
·         Under kriget jämnades staden med marken

Att vara på jakt efter någon eller något
Lovisa Samuelsson
Att leta efter någon/något; att söka intensivt efter någon / något
·      Vi är på jakt efter en låt av den svenska sångerska Lovisa Samuelsson





Hålla någon i ett järngrepp
Helt ha kontroll över någon; styra något med järnhand
·         Hon höll personalen i ett järngrepp och ville ensam bestämma allt

Att stå med båda fötterna på jorden

Se klart på saker och ting; se verkligheten som den är
·         Det är viktigt at vara klok och förståndig och stå med båda fötterna på jorden

På holländska säger vi oftast ”att stå med båda benen på jorden” ... det ska vi göra!
Nästa vecka blir det "Fakta om Åke Edwardson".
Hoppas du vill veta mer om honom!
Vi ses!,