fredag 21 juni 2013

Åke Edwardson: Gå ut min SjälGå ut min Själ utspelar sig i GöteborgSammanfattning:
Före detta polis och nuvarande privat detektiv Jonathan Wide kontaktas av herr Torstensson med begäran om efterlysning av hans försvunnen hustru Ulla. Torstensson hade redan anmält hennes försvinnande till polisen, men inte fick känslan att han togs särskilt seriöst. Wide behöver inte söka länge innan Ullas kropp dyker upp. Hon anträffas död, svårt skadad och vecklad i en filt.

På polisstationen får Kriminalinspektör Sten Ard det här konstiga ärendet som uppdrag.

Utredningen tas rejält på allvar när en andra kropp hittas med samma skador som Ullas. Har vi med en seriemördare i Göteborg att göra?

Kajsa Lagergren är kriminalpolis och medlem i Sten Ards team och arbetar på en serie av övergrepp mot invandrare och skadegörelse av deras affärer. De rasistiska attentaten verkar vara helt slumpmässiga tills Kajsa får en luminös idé att ställa nålar på en karta av staden Göteborg på de här platserna var rasistika brott pågick. Nu kan hon nästan förutspå var gärningsmännen ska begå ett nytt brott nästa gång. 

För Jonathan Wide blir det alltmer klart vad den gemensamma faktorn bland de skadade offren skulle kunna vara: en sommarkoloni på sextiotalet. Han reser tillbaka i det förflutna och spanar in sina egna barndomsminnen som blir bildade av långa varma somrar på landet. Han försöker klarlägga relationen mellan offren och gärningsmannen men den före detta skolledaren inte verkar kunna eller vilja samarbeta med Wide. På sommarkoloni hittar han i ett sovrum i den övergiven byggnaden en efterlämnad hög med filtrar som verkar vara desamma som hittades på offrens kroppar. Sammanbandet mellan gärningsmän och de dödade människor blir uppenbart när Wide hittar några bilder från koloniet 1962.

Kajsa Lagergren träffar det rasistiska gänget på en pizza i stadens centrum. Hon blir nedslagen och faller medvetslöst på marken. När hon vaknar visar det sig att hon hålls fast hos den seriemördaren…

 
Gå ut min själ (Verloren ziel, 2012 zweedse vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel) är Åke Edwardsons andra bok, efter sin debutroman “Till allt som varit dött” (1995). Han skriver om duon Jonathan Wide och Sten Ard. Wide är den traditionelle svenska spanaren: han är frånskild, han har problem med sprit och tycker om svårmodig operamusik. Han försöker bygga upp ett nytt hemmet för sina två barn. Sten Ard är en polisman som tycker mycket om single malt whisky och har i stället för Wide ett bra äktenskap. 

I boken ‘Gå ut min själ’ utvecklades främlingshat och hämnd av Åke Edwardson som samhällets tema. Kärleken för musik, gott mat och staden Göteborg ger färg till berättelsen. Edwardson, dock, drog slutsatsen att personagerna Wide och Ard tillsammans var, litterärt sett, en återvändsgränd. Dessa två personager kommer tillbaka i en enda personage: inspektör Erik Winter, som i ett tiotal böcker försöker hålla sin älskade stad Götenborg fri från brott.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar