fredag 28 juni 2013

Åke Edwardson: Nästan Död ManSammanfattning om Nästan Död Man


Sommaren 1975 försvann en ung flicka från Brannö, utanför Göteborg. Hon bodde där i ett koloni för föräldralösa barn. Hon var fjorton år gammal. På en sommarkväll gick hon ut, fastän det var förbjudet. Hon hade bara baddräkt på sig. Hon ville simma. Hon var duktig och hon simmade från den gångbara, normala badplatsen över havet till en annan vik på samma ö. I land gick hon ensam över en stig, kärleksstigen, och mötte en annan man, som erbjöd henne att följa med. När de kom till öns andra sida träffade hon två andra män. Hon kände igen männen. De arbetade på samma koloni. De erbjöd henne att segla tillbaka med deras båt. Men hon återvände aldrig till kolonin...Hennes pojkvän, Christian Lejon, väntade förgäves på henne på Brannös brygga.

Polisen genomsökte ön och havet, men hon hittades aldrig. Vad hände på Brannö 1975?


Brannö

Trettio år senare försöker en författare skriva en bok om hennes försvinnande.  Jacob Ademar är bror till Beatrice, flickan som försvann,  och han vill veta vad som hände i den där sommaren.

I Göteborg hittas en bil på Älvsborgsbron mitt i natten. Bilen är tom, dörrarna öppna, motorn igång och strålkastarna på väg genom natten. Ingen person hittas, men det finns några kulor  i baksätet. Polisen undersöker fallet men de vet inte vad händde. Ingen person saknas. Bilägaren, Roger Edwards döljer sanningen. Han påstår att hans bil blev stulen och att han inte har något att göra med skjutningen på bron.

Grannen till Jacob Ademar, Bengt Sellberg, hittas död i en bil som tillhörs en känd lokal politiker, Jan Richardsson.

Sellberg sköts ihjäl av samma vapen, så det finns ett samband med den döde Sellberg och den tomma bilen på Älvsbron. 
Bilen i garaget tillhörs Richardsson.
 Polisen får veta att han också har försvunnit och kriminalkommissarie Erik Winter försöker att få en bild av pusslet. Varför dog Selberg, och var finns Richardsson, och vad har Edwards med allt detta att göra?


I Göteborg har Erik Winter en viktig källa i den mörka undervärlden: Benny, som var förtjust i Winters syster. Benny vill inte säga särskilt mycket, men ändå avslöjar att en gangster med namnet Christian Lejon står i centrums händelser.

Av en slump upptäcker Lejon att författaren Andemar skriver om Beatrice, systern till Andemar och Lejons flickvän när han var tonåring. Lejon vill att Andemar förtsätter att skriva om henne, inte bara händelseförloppet från 1975 utan också om det sista kapitlet, trettio år senare, när det ska bli klart vem som är skyldiga till hennes försvinnande.


Åke Edwardsons Nästan död man utspelar sig huvudsakligen i Göteborg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar