fredag 14 juni 2013

Fakta om Åke Edwardson



 
Åke Edwardson
Åke Edwardson (född 10 mars 1953 i Eksjö, Småland) är en svensk deckarförfattare, journalist och före detta lärare på Universitetet i Göteborg.
Han heter egentligen Karl Åke Peter Edvardsson.
Han bor både i Göteborg som i en by utanför Sävsjö, Småland
Edwardson debuterade som författare 1995 med sin bok “Till allt som varit dött”  och fick Svenska Deckarakademins debutantpris.
 

I hans tredje bok “Dans med en ängel”(1997) introducerade han kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson.  Boken  utsågs till årets bästa deckare 1997. Det var början på en framgångsrik deckarserie med Winter i huvudrollen, som utspelar sig till stor del i Göteborgsmiljö, och ibland i Sävsjötrakten.
 

Åke Edwardsons skapelse Erik Winter är en man som skiljer sig från den ”normala” bilden av en kriminalkommissarie som är i medelåldern, skild, halvalkoholiserad och heldesillusionerad.  Winter är i motsats smärt, komplicerad, snygg, sympatisk och utrustad med humor. Han klär sig både i dyra kostymer som i skinnjackor. Och som många män i slutet av 30-årsåldern har Winter haft svårt för att bestämma sig för om han ska leva ensam eller välja familj och kanske barn.
 
Edwardson är inte bara framgångsrik i Sverige utan också utomlands. Böckerna i serien om Erik Winter översatts till över tjugo språk, även på holländska.
Under hösten 2007 utkom ’Nästan död man”, den nionde boken och är den bok som jag har just läst.

”Den Sista Vintern” som utkom 2008 är den tionde delen i Erik Winter serien om polisarbete i Göteborg. Alla trodde att detta var Edwardsons sista bok om Erik Winter, men 2012 skrev han Hus vid världens ände, och återupplivar Winter.

De första sex romanerna om Erik Winter blev också filmatiserade för SVT.


- Mina böcker är en resa in i ett samhälleligt och existentiellt mörker. Jag försöker nå dit in. Brott begås och det finns inga enkla svar. Den stora utmaningen är att förmedla en humanistisk grundton. Annars blir det bara kallt och cyniskt. säger Edwardson i en intervju med Expressen.


Jag ser mina böcker lika mycket som relationsromaner som romaner om brott. Hur skapar man sig ett anständigt liv i den värld vi lever? Jag har försökt att integrera Erik Winters utveckling från en omogen 37-åring som länge levt ensam med sin makt till en vuxen man som vågar satsa på sitt förhållande och blir pappa till en liten dotter. I varje bok har jag skruvat honom” påstår författaren i samma intervjun.


Edwardsson har även utgivit böcker om skrivande och journalistik.
”Genomresa”, en samling berättelser från det småländska höglandet och romanen ”Jukebox”, som utspelar sig i samma trakter, fick stor uppmärksamhet . Han har också skrivit för unga läsare, bland annat ”Samurajsommar ”(2005) och ”Drakmånad” (2007)


Som barn slukade Edwardson böcker och bråkade på biblioteket då han inte fick låna vuxenböcker. ”Min pappa hade alla ryska klassiker hemma och dem läste jag i tonåren”.
Ja, det var nog en bra början för en författare!


Bibliografi
Gå ut min själ
Till allt som varit dött (1995)
Gå ut min själ (1996) - (på holländska "Verloren Ziel")
Dans med en ängel (1997)
Rop från långt avstånd (1998)
Genomresa (1999)
Sol och skugga (1999
Låt det aldrig ta slut (2000)
Himlen är en plats på jorden (2001)
Segel av sten (2002)
Jukebox (2003)
Winterland (2004)
Nästan död man

Samurajsommar (2005) 
Rum nummer 10 (2005)
Drakmånad (2006)
Vänaste land (2006)
Nästan död man (2007)
Den sista vintern (2008)
Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem (2010)
Möt mig i Estepona (2011)
Hus vid världens ände (2012)
 



Priser och utmärkelser
Svenska Deckarakademins Debutantpris 1995 (för Till allt som varit dött)
Bästa svenska kriminalroman 1997 
Landsbygdens författarstipendium 1999
Nöjesguidens pris bästa läsning 1999
Wettergrens Bokollon 2000
Bästa svenska kriminalroman 2001 (för Himlen är en plats på jorden)
SKTF:s pris-årets författare 2003
Radio Bremen Krimipreis 2004
BMF-plaketten (barnboksplaketten) 2005 (för Samurajsommar)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar