lördag 5 oktober 2013

Brobyggarna av Jan GuillouBrobyggarna av Jan Guillou
Brobyggarna är den första volymen i en ny serie litterära romaner av författaren Jan Guillou.

Guillou beskriver på ett mästerligt sätt en del av den europeiska historien. Den här gången handlar det om 1900-talet, ett århundrade av framsteg och den nyaste tekniken.

Berättelsen
Under en storm förlorar tre unga norska bröder, Lauritz, Oscar och Sverre, sin far i Nordsjön. De tre fiskarsönerna är plötsligt utan far och skickades av mor till Bergen, i Norge,  för att arbeta som elever i ett repslageri. I Bergen drar de unga männen snart uppmärksamhet av en välgörare eftersom de verkar vara mycket tekniskt begåvade.


Bröderna ska arbeta på tågbanan i Norge
De får möjligheten att följa en utbildning på världens mest framstående tekniska universitet  i Dresden, Tyskland. Dessutom får de ett ganska stort extra belopp till när de blir ingenjörer. Välgöraren i Bergen har dock kommit överens med bröderna Lauritzen att de ska arbeta på tåglinjen från Oslo till Bergen, en mycket problematisk  sträcka över Hardangervidda, Norges högslätt. När de har avslutat utbildningen i Dresden ska de bli brobyggare i Norge. Det saknas unga norska ingenjörer och för bröderna är det ett sätt att betala tillbaka pengarna.


1901, när de tar examen med utmärkta resultat, ska de resa tillbaka till Norge för att hjälpa till med ingenjörsarbetet på Bergensbanen. Men det blir aldrig av med resan tillbaks. Broder Oscar lämnar Tyskland i smyg. Han skäms eftersom han skulle följa en tysk kvinna, men blev lurad av henne som visade sig vara en hora.


Oscar hamnar i Tyska Östafrika
Oscar hamnar i Tyska Östafrika (de nuvarande staterna Tanzania, Burundi och Rwanda) för att bygga tåglinjer och broar. Broder Sverre blir förälskad i en brittisk man och är mycket mer intresserad av konsten i London än att bygga broar i det kalla Norge. Hans historia berättas i Jan Guillous andra volym “Dandy”.  Bara den äldste brodern Lauritz åker tillbaka till Norge och lever ett hårt liv på Hardangervidda. Han kämpar mot hemska kölder, allvarliga förfrysningar och hårda vinder. Inte bara för att han tar ansvar, utan också för att han är kär i en tysk adelskvinna och han måste bevisa sig för hennes tyske pappa.


Lauritz har byggt färdigt Bergensbanan
I boken beskrivs det första världskriget ur en ovanlig synvinkel: både i Afrika och Norge berättas händelseförloppet ur en tysk synvinkel. På slutet visar det sig att Oscar har förlorat sina egendomar i Afrika och att Lauritz har byggt färdigt Bergensbanan med gott resultat och att han har gift sig med sin tyska kärlek. För första gången sedan många år träffar Lauritz Lauritzen och Oscar Lauritzen varandra i Berlin.  Men vem är den tredje, välklädda mannen som bemöter dem tvekande?Min åsikt:
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Efter alla svenska deckare och spänningsromaner jag redan hade läst var romanen “Brobyggarna” mer än välkommen. Särskilt den oväntade och överraskande synvinkeln –första världskriget beskrivs ur tyskt perspectiv- och berättelserna om det okända Afrika och för mig lite mer kända Norge, gjorde att romanen inte bara var roligt att läsa utan också lärorikt och intressant. Dessutom spännande. Det var inte första gången jag läste en bok av författaren Jan Guillou. “Fiendens Fiende” var den första boken som jag läste. 
Och nu “Brobyggarna”.Ifall du är interesserad av Guillous andra volym, nästa gång ska jag berätta lite mer om “Dandy”.   

Med vänliga hälsningar,


2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Jag har också börjat blogga för att lära mig att skriva på svenska. Kanske det är också rolig för dig? http://walkurax.blogspot.nl

    SvaraRadera
  2. Hej Ursula, tack för meddelandet. Jag visste ingenting om judarna i Danmark, men nu har jag läst om det på din blogg. Lycka till med bloggen!

    SvaraRadera