fredag 18 oktober 2013

Dandy av Jan Guillou


Dandy, av författaren Jan Guillou, är den andra volymen i hans romansvit “Det stora århundradet “ om tre norska bröder, två världskrig och ett sekel.
I Dandy skildrar Guillou, ur två gentlemäns perspektiv, en imponerande, mångsidig bild av ett sekel som ofta beskrivs som rastlöst, våldsamt och tekniskt framgångsrikt.

Jan Guillou har lyckats att skriva en läsvärd historik utan att bli tråkig, utan att romantisera det förflutna och utan att bli smaklös när det gäller beskrivningar av kärleksrelationer mellan män.


Berättelsen:
Eugene Jansson
svensk målare (1862-1915)
Berättelsen om den norske ingenjören Sverre Lauritzen äger rum i början av 1900-talet, från 1901 till 1919. Sverre har två bröder, Oscar som är den yngste och Lauritz, den äldste. Tillsammans får de möjligheter att studera vid världens mest framstående tekniska universitet i Dresden, Tyskland, för att sedan bli brobyggare i sitt hemland. I Norge behövs unga diplomingenjörer för att arbeta på Bergensbanan, en tåglinje från Oslo till Bergen över Hardangervidda.  
Bröderna ska resa tillbaka till Norge efter universitetet, men bara Lauritz Lauritzen håller sitt löfte: Oscar Lauritzen flyr till Östafrika efter att ha blivit lurad av en tysk prostituerad och Sverre Lauritzen följer sin älskling till Storbritannien. Berättelsen om Lauritz och Oscar beskrivs i Guillous första volym, Brobyggarna.

Och nu Dandy.

Sverre lämnar Tyskland och hamnar i en rik och konservativ engelsk överklassmiljö där han kan utveckla sin kärlek till konsten. Han blir själv konstnär och målar bland annat det sorglösa livet på en engelsk herrgård, som ägs av hans vän Lord Albert Fitzgerald (Albie). Bara några få människor vet att de är kära i varandra och ligger med varandra, något som i alla fall inte accepteras av Sverres bror Lauritz.

Albie och Sverre lever ett ganska sorglöst liv som “gentlemän” i en konstnärlig miljö, men det ändras när det första världskriget börjar. I slutet av kriget ser allt annorlunda ut: Albie har tagit värvning i det brittiska försvaret i Östafrika och blir dödad av en tysk militär (var det Oscar som sköt honom genom huvudet?); homosexualitet är inte längre trendig och Sverres konst blir förstörd. Sverre byter Storbritannien mot Tyskland. Av en slump träffar han sina två bröder i Berlin. Kommer han att bli accepterad?

Min åsikt
konstnärlig miljö
Jag visste inte särskilt mycket om den konstnärliga miljön i början av det föregående seklet så därför var historien om Sverre och Albie rolig att läsa. Jag tycker dessutom om Guillous något tröga stil. Boken blir aldrig riktigt spännande, men ändå hade jag ständigt lust att läsa vidare. Jag var först lite orolig när det gällde beskrivningarna av de homosexuella relationerna i boken, men oron visade sig snart vara i onödan; Guillou beskriver kärleken mellan män på ett värdigt sätt.


Nu måste jag vänta på den tredje delen: Mellan rött och svart som utkom hösten 2013.

Med vänliga hälsningar,
Fop Alers


http://www.bokus.com/bok/9789187319358/dandy/
http://www.adlibris.com/se/bok/dandy-9789187319358

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar