fredag 1 november 2013

Brandkåren kommer av Mattias KlefbeckBrandkåren kommer är en lättläst bok av journalisten Mattias Klefbeck, skriven 2008.

Mattias Klefbeck är en journalist på Sveriges Radio och programledare på Klartext, ett nyhetsprogram som förklarar nyheterna på ett enklare sätt. Många människor från Sverige och utomlands lyssnar på Klartext varje kväll eller tittar på webbsidan vid en senare tidpunkt.
Klefbeck och hans arbetskamrater vann det lättlästa priset år 2011 med programmet Klartext som varar bara tio minuter och belyser framförallt människor som har det svårt: de gamla och sjuka, minoritetsgrupper i Sverige invandrare osv. Men också globala teman som krig, naturkatastrofer och världsekonomin behandlas.
Folk från hela världen uppskattar Klartext eftersom ämnen i programmet förklaras  på ett enkelt sätt så att alla kan förstå vad programledarna säger.
Jag, som håller på att lära mig det svenska språket, tycker också väldigt mycket om det här programmet eftersom det är lärorikt: jag utvecklar inte bara min svenska som andraspråk, utan också mina kunskaper om Sverige och svensk kultur.

Nu har jag vunnit ett pris i ett lotteri som Klartext organiserade: en bok som heter Brandkåren kommer  av författaren Mattias Klefbeck
I Brandkåren kommer träffar vi brandmännen Sylvia och Daniel vid Södertörns brandstation.
I brändmannens värld är det mycket mer än bränder, men de måste framför allt vänta till någonting händer.
Det är klockan två på natten när larmet går: Automatlarm.
Sylvia och Daniel hoppar upp ur sängarna, glider nerför en brandstång och kör till huset där det brinner. Där upptäcker de att det inte brinner någonstans. Sådant händer ganska ofta, men brandmännen måste alltid åka dit och titta för säkerhets skull.


Värmechock
När en brandman blir så varm att kroppen slutar svettas och inte klarar av mer värme finns risken att  brandmannen faller omkull och blir medvetslös.  För  att öva hur brandmännen skulle agera när de  hamnar i en sådan här situation går Sylvia och Daniel in i en byggnad av stål ute på gården. Där inne är det fruktansvärt hett: mer än 150 grader! Byggnaden fylls med vattenånga och giftig rök. Dimma och moln bildas när vattenånga kondenserar. Brandmännen får order att såga sönder ett hinder.
De drabbas nästan av värmechock!


Den döda älgen...
”Usch! Det är svårt att se djur som lider” säger Sylvia.
Men älgen lider inte längre, den ligger död i diket. På vägen står en bil med intryckt framruta. Men bilföraren har klarat sig ovanligt bra, många som krockar med älg dör...
Brandmännen ser till att den döda älgen och krockade bilen tas bort och sedan sopar de glaset från vägen innan de återvänder till brandstationen.


På studiebesök
Ofta besöker brandmän skolor för att prata med barn om eld och vad de ska göra om det börjar brinna. Ibland kommer barn på studiebesök på brandstationen. En liten pojke trycker på en knapp så att det tutar högt och de blå lamporna på biltaket börjar blinka!


Vill du bli brandman?
Daniel och Sylvia förklarar för barnen att om de vill bli brandmän, då får de...
... röja upp efter trafikolyckor; rädda personer som fastnar under ett tåg; röja träd i skogar och på vägar; släcka skogsbränder; leta efter drunknade personer; dra upp djur och människor som gått igenom isen; rensa vägar från olja och farliga vätskor. Och förstås släcka alla bränder som finns!Min åsikt:
Brandkåren kommer är en rolig och lärorik bok som ger insikt i hur det går till på en brandstation i Sverige. Boken är illustrerad med många bilder av fotograf Pekka Pääkkö.  
Boken är lämplig för både barn och vuxna.
Jag är tacksam för att jag fick den här boken!
Författaren Mattias Klefbeck 

Mattias Klefbeck, Brandkåren kommer, LL-förlaget. ISBN: 978-91-7053-193-4

http://www.bokus.com/bok/9789170531934/brandkaren-kommer/

http://www.adlibris.com/se/bok/brandkaren-kommer-97891705319342 kommentarer:

 1. hej Fop, roligt att veta du är också lyssnare till Klartext och att du har vunnit priset till loteriet.

  hälsningar,
  Ruud

  SvaraRadera
 2. Nej men hej Ruud!
  Ja det var roligt att jag vann priset. Om du vill låna boken då är det naturligtvis möjligt!
  Har du sett din bild till höger: Svenska Idiom L...
  Vi hörs!
  Fop

  SvaraRadera