fredag 14 mars 2014

Ann-Helén Laestadius: SMS från Soppero (I)

Ann-Helén Laestadius

Kapitel 1.
Agnes är en trettonårig flicka från Solna, utanför Stockholm. För några dagar sen fick hon ett SMS från “H”. Meddelandet var skrivet på samiska. Hennes mor, en journalist,  föddes i Lappland men har bestämt sig att inte prata samiska längre. Hennes svenska far arbetar som illustratör. I smyg har Agnes lärt sig några samiska ord. Det tar inte lång tid för Agnes att dekodera sms-et.
Avsändaren “H” visar sig vara Henrik, en kompis till Agnes kusin Kristin, som bor i Soppero, Lappland. Han messar att Agnes är snygg. Hendrik fick veta från Kristin att Agnes ska komma upp till Soppero inom några dagar. 
Agnes tycker att det är väldigt spännande att få sms från Henrik. Ska hon berätta det för sin bästis, Jenny, eller inte?

Soppero, Lappland
Kapitel 2
I Soppero håller Kristin och hennes far på att sköta renar. Hennes favorithind, som kallas för Zlatan, väntar en unge.

Plötsligt ser hon Henrik. Fastän han inte har fyllt sexton, kör han snöskoter, liksom alla andra pojkar i byn förresten.
Emellertid har Agnes berättat för Jenny att hon får hemliga sms på samiska från en kille från Lappland. Jenny tycker att faktumet att Henrik sköter renar är inget vidare, men lite svartsjuk är hon ändå...vilka snygga höga kindben han har!


Kapitel 3
I Solna vet alla klaskamrater sedan dess att Agnes ska resa till Lappland. Hon berättar också för alla att hon är same. Visserligen bara 50 procent, men ändå! Även Anton, den snyggaste killen på skolan (men redan upptagen...), verkar vara imponerad och intresserad.

Nu är det dags att resa norrut. När Agnes och hennes mor kommer fram i Soppero träffar hon mormor och morfar.  Ska hon berätta för mormor att hon tänker lära sig det samiska språket? Mormor hade inga möjligheter att prata samiska när hon var ung; då var det helt förbjudet. Kanske är det bättre att vänta lite med att berätta...

Maxida Märak läser och jojkar berättelsen som bygger på romanen


Kapitel 4
Nästa dag träffar Agnes sin kusin Kristin. De gillar varandra och kramar hårt. ‘Hur är det med Anton?’ frågar Kristin? ‘Anton? Nej han har redan en annan tjej, men du, Kristin, vad vet du om Henrik?’
Kristin är förvånad när Agnes berättar om sin sms-relation med Henrik. Henrik från byn?! Nja, han är som alla andra pojkar här. Men han använder i alla fall inte snus! Kristin är även mer förvånad när Agnes påstår att de messar med varandra på samiska....
Nu åker de till rengärdet och upplever att nya kalvar födds. Även Zlatan har en liten kalv som försöker att stå på egna ben så snart som möjligt.

Och Henrik? Han är den mest självförsäkrade personen Agnes någonsin har sett!


Nästa gång blir det kapitel 5-8 och reser Agnes till Norge med Henrik. 
Men vad tycker Kristin om detta?

Med vänliga hälsningar,
Fop Alers

Scandutch


Vill du lyssna på programmet med Maxida Märak som läser och jojkar berättelsen som bygger på Ann-Helén Laestadius ungdomsroman? Titta på:


Vill du köpa boken?

1 kommentar: