lördag 22 mars 2014

Ann-Helén Laestadius: SMS från Soppero (II)

SMS från Soppero


Kapitel 5
Agnes har äntligen, efter alla sms, träffat Henrik.Vilken underlig kille! Agnes kan föreställa sig att han är populär bland tjejerna... På sitt rum har Henrik en samling vackra knivar på väggen. Han har en överraskning till henne: i morgon flyger en helikopter till de norska fjällen och han undrar om hon skulle vilja åka med. Mor är lite tveksam, men Lasse, Agnes morbror, har en stuga där hon kan sova.
Vilket äventyr! Hon flyger över skogar, älvar och sjöar.
Agnes anstränger sig för att förstå samiska när hon träffar de andra pojkarna i Norge, men det är inte lätt.
Tjejerna och killarna i den norska samebyn är nyfikna. “Du måste prata lite samiska, Agnes”

Kapitel 6
rengärdet
Kristin har längtat hur mycket som helst att få träffa Agnes. Men hon är besviken när hon förstår att Agnes har stuckit iväg med den där Henrik till Norge utan att fråga om hon ville följa med. Nu verkar det att Agnes har blivit en i kompisgänget, någonting Kristin har kämpat för så länge...Kristin är avundsjuk. För att trösta Kristin följer Agnes mor med till rengärdet i byn.
Agnes känner sig godkänd i gänget, kanske tack vare Henrik.
Plötsligt känner hon Henriks varma hand...Kapitel 7
Det är så ljust hela natten och folk pratar hela tiden; Agnes har det svårt att somna.
Hennes mamma var omtyckt i byn, får Agnes veta. Men hon flyttade till Kiruna eftersom hon blev mobbad i skolan för att hon är same. Därför ville hon inte prata samiska längre, utan bara svenska. Sedan flyttade hon till Stockholm för att få en journalistutbildning. Nu skriver hon om samiska ämnen i Stockholm.
Henrik berättar för Agnes, sin Stockholmtjej  att det är ganska viktigt för honom att hans tjej är same och kan samiska.
På söndagskväll flyger helikoptern tillbaka till Soppero.
Agnes springer till Kristins hus för att berätta för henne om sitt äventyr i Norge. “Hej, har du hört var jag har varit!” Men Kristin är sur och arg och ger Agnes en iskall blick...

Kapitel 8
“Du är inget annat än en fusksame” ropar Agnes kusin, Kristin, rakt i hennes ansikte.  “I Stockholm spelar du same för att vara exotisk och spännande och för att få uppmärksamhet, men här i Soppero ska du aldrig bli som vi. Du talar inte ens samiska!”
Kristin är avundsjuk eftersom hon inte blev inbjuden för att följa med i helikoptern med Henrik, till alla andra kompisar som sköter renar på de norska fjällen.

Agnes är väldigt ledsen. Är hon verkligen en fusksame? Vad är hon? Kristin vet inte ens att hon har för avsikt att lära sig det samiska språket. Hon hann aldrig berätta för henne...

sms från Soppero

Nästa gång kommer vi att veta hur det går med Agnes, Kristin och Henrik. I den sista delen av den här sammanfattningen ska vi också läsa lite mer om Agnes mor, som inte ville lära sig det samiska språket. Men vad betyder det för Agnes?
Mvh,

Fop Alers

Scandutch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar