torsdag 11 september 2014

Kajsa Ingemarsson: Små Citroner Gula


Kajsa Ingemarsson skrev Små Citroner Gula

Agnes, en tämligen blyg kvinna i tjugoårsåldern har ett roligt jobb på en chic fransk restaurang i Stockholms innerstad. Förut arbetade hon hårt som servitris på olika ställen, en nu har hon även blivit hovmästare på en av stadens mest värderade restauranger: “Le Bateau Bleu”.

Agnes ser rätt vacker ut, någonting som också hennes chef Gérard har iakttagit. Han har först försökt att dra hennes uppmärksamhet med några anmärkningar angående hennes kropp, någonting Agnes hittills har ignorerat. Men när de träffas i den svagbelysta vinkällaren, där Agnes får hämta en flaska vin till några gäster, försöker chefen att våldta henne. Det är inte första gången en man knäpper upp Agnes blus, men skillnaden är att det var frivilligt då. Agnes försöker att komma undan men i rörelsen slår hon en mycket dyr vinflaska från hyllan. Den är värd 30.000 spänn och Agnes får sparken.
Arbetslös...
In between jobs...

På hemmaplan är saker och ting inget vidare: Agnes ligger trött på sängen och hon hoppas att Tobias, hennes pojkvän, snart ska ringa henne för att trösta henne. Det gör han visst: han ringer precis mitt i natten. Meddelandet är att han vill ‘tala ärligt med henne’ och att Agnes säkert ska klara allt nu när han har träffat Ida, ‘du vet väl, den blonda med navelpiercing och rejäla stora bröst’.
Agnes vet mycket riktigt vem hon är: fröken plastbröst som sjunger i samma band som Tobias...


På Arbetsförmedlingen träffar Agnes av en slump sin gamla vän Kalle, som också har arbetat hela sitt liv i restaurangbranschen och som har bestämt sig för att starta eget, att starta en egen restaurang, någonting som visserligen alla servitriser och kockar pratar om, men sällan uträttar.
Han bjuder in Agnes att arbeta tillsammans med honom på hans blivande nya restaurang, som just nu faktiskt inte är mer än en byggarbetsplats...
Efter några veckor, när Agnes har avslutat ett tillfälligt jobb på Pasta Kungen, börjar hon hos Kalle. Hon är entusiastisk redan från början: hon föreslår citrongula väggar, röda kuddar och klarblå servis. Allt i samklang med restaurangens formel: färsk medelhavsmat med asiatiska influenser. Hon föreslår dessutom restaurangens nya namn ‘Små Citroner Gula’ efter en munter italiensk visa. Och i fönstret står förstås en stor vas fylld med gula citroner. Kalle är riktigt nöjd med Agnes, som bidrar mycket till restaurangens första steg till framgång.


Efter restaurangens invigning är det bara att vänta på stora mängder av gäster. Men verkligheten är inte så vacker; det finns gott om restauranger i Stockholm och fastän gästerna gillar maten samt atmosfären, blir stället ingen stor framgång.  Efter några månader är den enda som kan rädda ‘Små Citroner Gula’ en recensent med namnet “Lola”. Men vem är hon egentligen och hur ser hon ut? Och vad har Agnes granne, den löjlige David som regelmässigt brukar besöka restaurangen, att göra med det hela?
Och varför slutar Agnes vän, Lussan, att dricka vin, cocktails och andra alkoholhaltiga läckerheter? Har den snygga kocken Paolo en sådan stor påverkan på Lussan?Författaren Kajsa Ingemarsson 
Boken är inte svår att läsa. Jag tyckte om boken, lyssnade även samtidigt på ljudboken och kan bara rekommendera “Små Citroner Gula” som även blev översatt till holländska med namnet “Kleine Gele Citroenen”.


Nästa gång blir det någonting helt nytt på bloggen!
Vi ses.
Fop Alers
Scandutch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar