torsdag 20 november 2014

Nordens mystiska väsen: Skogsrået (del 2)

Skogsrået eller Huldran
I Nederländerna har vi inte så mycket kunskap om mystiska väsen, kusliga spöken, mörka gestalter, goda eller onda andar. Möjligen är vi, holländare, lite för prosaiska för allt detta, kanske har vi bara för lite natur i närheten för att utveckla en tro för övernaturliga figurer. I Norden är läget dock helt annorlunda....
På min blogg ska jag berätta lite mer om några mystiska väsen.
Del 2: Skogsrået

Skogsrået
Visserligen härskar den manliga Näcken över Nordens älvar, sjöar, bäckar och forsar, men det är Skogsrået som är härskarinna över de svenska och norska skogarna. Utan musikinstrument i det här fallet, men för övrigt lika mystiskt som hennes manliga gestalt.Skogsrået: ett skogsväsen från förr
Skogsrået (Sverige) eller Huldran (Norge) är en vacker kvinna som bor i de djupa skandinaviska skogarna. Genom sin skönhet lockar hon godtrogna vandrare, kraftfulla skogsarbetare, och ensamma jägare som hon blir förtjust i. Hon är vackrare än alla de kvinnor man har någonsin sett. Hennes stora bruna rådjursögon och rävsvans, som ibland sticker ut under klänningen, betraktas bara när man är nära henne. Men det stora svarta hålet på hennes rygg, som liknar mest en rutten och urholkad trädstam, är någonting hon försöker dölja för männen hon lockar till sig.  Detta skäms hon för. Hon har förmåga att uppbringa både vacker sång och ett högljutt elakt skratt.
Men så länge man visar skogen och dess invånare respekt brukar skogsrået vara vänlig tillbaka.
Huldran eller Skogsrået är antingen prydligt klädd i kläder gjorda av skogens material eller så är hon helt naken; oskuldsfulla män blir lätt frestad av hennes skönhet. Gör man som hon behagar, så kan hon ge jägaren god jaktlycka. Jägaren kan ge henne en bit mat t.ex. Och genom att blåsa ner i bösspipan kan hon göra så att vapnet aldrig missar. Men akta dig! Skogsrået älskar karlar, kärlek och sex och förvrider vettet på mannen.
Den som har haft sexuellt umgänge blir ibland inbunden och kan förlora sin själ...


Skogsrået i vikingatiden
Vikingaguden Oden avskydde Skogsrået och när det hördes ett susande ljud från himlen var det Oden som for över himlavalvet i jakt efter att döda Skogsrået eller Huldran.


Skogsrået besöker en kolare i skogen. Lägg märke till svansen. 
Xylografi av Per Daniel Holm.


Ordet Skogsrået:
Också kallad Skogssnuva, Skogsfru, Skogsnymf  eller Skogsråndan på svenska eller Huldran på norska.

Nästa gång talar vi lite mer om Mylingen, barnet som dödades strax efter födelsen...
Hejdå,

Fop Alers

Scandutch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar