fredag 23 januari 2015

Vinter i Holland och Sverige


Vinter i Sverige

När jag tittar ut genom fönstret är Kung Bore långt borta.
Det vill säga, här, i Nederländerna och nu, 21 januari 2015. Han finns kanske i Sverige, i de norra delarna av Kungariket men inte här där jag bor, i Bussum, 2,3 mil från Amsterdam.

Vinter i Holland...
Det förekommer oftare att vintrarna är milda i Nederländerna, och det beror på att landet ligger intill Nordsjön, som har en dämpande effekt på säsongerna. På sommaren blir det aldrig så varmt i landet, och på vintern sveper relativt varma, västliga vindar från Atlanten över Nordsjön och sedan över landets kustområde. Bara när vinden kommer från ett annat håll, från öster eller norr, och tar med sig kölden från de nordliga länderna, blir det kallare här.


Nederländerna ligger på 52 graders latitud, medan södra Sverige ligger på 55 graders latitud och Kiruna ligger ovanför polcirkeln, på 67 graders latitud. Ju högre på jordklotet, desto kallare blir det på vintern.


Det finns förstås flera orsaker att det inte är så kallt i Nederländerna: landet är väldigt platt, utom berg och dalar, och ligger dessutom under havsnivå. Det hjälper inte när man tycker om svinnkalla nätter, klar blåa skyn, rosiga kinden och en snorig näsa.


Men om ni nu tror att det aldrig finns snö här, så är det inte! Vi har haft några vintrar med mycket snö, men snön ligger aldrig kvar länge, bara några dagar innan det töar bort.
Och det må låta lite konstigt, men jag har mina skidor inom räckhåll! Så om det kommer snö och stannar kvar på ljungen, är jag den förste att sätta på mig mina skidor för att åka längd skidor i trakten.


skridskoåkning
Jag köpte skridskor för två år sen, och ibland kan man också åka skridskor här på sjöarna eller på dikena, när det fryser tillräckligt länge. Det känns härlig att åka skridskor med mina nya, extra långa skridskor. Skridskoåkning är ju väldigt populärt i Holland och många holländare åker till Sverige för att åka skridskor på de djupt frusna sjöarna när vår egen vinter är mild.


Åre
På sportloven har vi några gånger åkt till Sverige: när våra pojkar var lite yngre reste vi till Idre Fjäll för att åka längdskidor och ta en huskytur med polarhundar. När de blev äldre åkte vi till Åre för att åka skidor på fjällen och den sista gången reste vi till Sälen. Vi tycker om att åka till Sverige eftersom vintertiden är så annorlunda: luften är frisk, utsikten stor och stillheten imponerande.


Bastu i Bussloo


Om man inte tycker om att åka skidor eller skridskor, då kan man ta en ljuvlig bastu. Det är ju hälsosamt att koppla av en stund, ensam eller med några vänner. 


Hemma kan det vara mysigt när det blåser kalla vindar, eller när snön faller på marken. Då är det skönt att sitta vid en brasa. Den brinnande veden knäpper och ger sin värme till vardagsrummet, medan det skymmer utanför fönstret. I trädgården pickar en talgoxe på en sista jordnöt innan hon flyger iväg till sitt bo  för att sova.
Snart är det dags för en hemgjord ärtsoppa med mycket korv...


Vi ses,
Fop Alers

Scandutch
2 kommentarer:

 1. Hej Fop,
  för en kort tid är kung Bore tillbaka här i Oostzaan.
  Först frös det några dagar, men nu kommer plus grader och på vissa håll kommer snön att börja smälta och det kan bli väldigt halt på vägarna på helgen, när temperaturen sjunker igen och den smältande snön fryser till.
  Men den vita världen har också någonting jättefin. Det ser fredsam och vackert ut!
  Men när man vilja åka skridskor i Holland måste temperaturer stabilisera minus grader minst för två veckor. Hoppas blir det så, i andra fall kan man ta en tur till Falun och åka skridskor på Runnsjön, eller till Orsa och Mora och åka skridskor på Orsasjön.
  Solen lyser så väldigt bra nu. Så jag går ut i naturen och hoppas på en fin eftermiddag.
  Vi ses,
  Ruud O.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, Ruud.
   Man ska njuta av naturen både när det fryser och när solen skiner!
   Hejdå,
   Fop

   Radera