måndag 29 juni 2015

Nordens mystiska väsen: Vätten (del 10 och slut)Nordens mystiska väsen: Vätten (10)
Vättar är enligt den svenska folktron, underjordiska små väsen, som bor helst under boningshus eller ladugårdar. Fastän vättar är släktingar med tomtar, är de mindre. De liknar människor. De klär sig alltid i gråa kläder. Männen bär långt skägg. Det påstås att de kan göra sig osynliga för människor. I alla fall tycker de om att hålla sig gömda och visar sig bara om de har lust, eller när de är ilskna. Helst vill de vara ifred. Ibland kan de bete sig tjuvaktiga. Det finns historier att vättar har stulit mobiltelefoner. Men låt oss framför allt betona att de också kan ha fredliga kontakter. Det finns sägner där en kvinna hjälpte till vid en vättens förlossning och sedan blev rikligt belönad av vätten.

I allmänhet kan man säga att det blir bäst om man håller sig väl med vättarna. Gör man en tjänst, då får man ofta en gåva. Gåvan kan möjligtvis se ganska obetydlig ut, t.ex. enbart ett litet ris, men morgonen därpå kan riset ha förvandlats till guldpengar eller ädelstenar…

Vättar vill ha det varmt, rent och välordnat omkring sig. Om gårdsfolket sköter sitt hus på ett odugligt sätt blir de sura och flyttar de därifrån. Blir en vätte sur och tänker flytta, då är det inte omöjligt att den ställer till med mycket oreda innan den sticker iväg.
I värsta fall kan vätten göra gårdsfolk, särskilt barnen, sjuka.

Vättar avskyr hett vatten. Om man häller ut diskvatten på marken, då ska man ropa “Huka er därnere!” Om vättarna bor under en ladugård, då måste bonden ser till att hästar inte pissar ovanpå deras boställe. I så fall blir de jätte ilskna och plågar bonden till han har flyttat hästen till ett annat ställe.

Enligt traditionen ska allt som faller på golvet i huset, tillhöra vättarna. Brödsmulor, en bit av en kaka, även pengar ska bli deras egendom. En god husmor eller husfar städer alltså inte innan vättarna hinner hämta det som de vill ha!


Källor:

http://paranormal.se/topic/vatte.html

Ha en trevlig sommar!
Fop Alers

Scandutch


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar